Dijital uçurumun bölgesel kalkınma üzerindeki etkileri: Kocaeli ili ilçe bazlı bir analiz
The impacts of the digital divide on regional development: A district-based analysis of Kocaeli province.
- Tez No: 999789
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, Dijital toplum, Dijital Çağ, Kocaeli, Kocaeli-Başiskele, Kocaeli-Dilovası, Kocaeli-Gebze, Kocaeli-Gölcük, Kocaeli-Kandıra, Kocaeli-İzmit, Regional development, Digital society, Digital Age, Kocaeli, Kocaeli-Başiskele, Kocaeli-Dilovası, Kocaeli-Gebze, Kocaeli-Gölcük, Kocaeli-Kandıra, Kocaeli-İzmit
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital uçurumun bölgesel kalkınma üzerindeki etkilerini Kocaeli ili ilçe bazında incelemeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşmenin ekonomik ve toplumsal gelişimler ile daha da belirleyici hale geldiği günümüzde, dijital teknolojilere erişim, dijital beceriler ve dijitalleşmeden elde edilen çıktılar arasındaki eşitsizlikler, bölgeler arası kalkınmada meydana gelmiş olan farklılıkların anlaşılması yönünden gerekli bir çalışma olmuştur. Dijital uçurumun yalnızca altyapısal bir sorun olmadığını, dijital beceriler ve dijitalleşmenin sonuçlarının ekonomik ve kamusal çıktıları bir arada incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmada literatürde kabul edilen üç düzey olan erişim, beceri ve çıktı olarak ele alınmıştır. Kocaeli ili ilçelerine ait altyapı, dijital beceri ve kamusal hizmetlere ilişkin göstergeler ilçe bazlı olarak değerlendirilmiş, farklı ölçü birimlerine sahip veriler nicel yöntemler ile standartlaştırılmış ve karşılaştırılabilir hale getirilmiştir. Bu göstergeler kullanılarak Dijital Beceri Endeksi, Kompozit Dijital Çıktı Skoru oluşturulmuş dijitalleşmenin ilçe bazında somut çıktılara dönüşümü nicel olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular, Kocaeli ili ilçeleri arasında dijital uçurumun belirgin biçimde farklılaştığını göstermektedir. Dijital altyapı ve dijital beceri düzeyi yüksek olan ilçelerde dijital teknolojilerin ekonomik ve kamusal faydaya dönüşme kapasitesinin daha yüksek olduğu, buna karşılık dijital beceri ve kurumsal kapasitenin daha yüksek olduğu, buna karılık dijital beceri ve kurumsal kapasitenin sınırlı kaldığı ilçelerde dijitalleşmenin sunduğu imkanların çıktıya dönüşme düzeyinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, dijital altyapıya erişimin tek başına bölgesel kalkınma analizleri için uygulanabilir bir nicel çerçeve sunmaktadır. Elde edilen sonuçlar, dijitalleşme politikalarının bölgesel farklılıkları dikkate alacak biçimde tasarlanması gerektiğine işaret etmektedir. Sonuç olarak bu çalışma dijital uçurumun erişim, beceri ve çıktı boyutlarının birlikte incelenmesinin, dijitalleşmenin bölgesel kalkınma üzerindeki etkilerinin doğru biçimde anlaşılması açısından kritik olduğunu ortaya koymaktadır. Dijitalleşmenin bölgesel kalkınmada dengeleyici bir unsur haline gelebilmesi, ancak bu çok boyutlu eşitsizliklerin bütüncül politikalar ile ele alınmasıyla mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of the digital divide on regional development through a district-level analysis of Kocaeli province. In an era where digitalization has become increasingly influential in economic and social processes, inequalities in access to digital technologies, digital skills, and digital outputs emerge as key determinants of regional development disparities. Within this framework, the study approaches the digital divide not only as a matter of technological access, but as a multidimensional phenomenon encompassing digital skills and the economic and public outputs generated through digitalization. In the study, the digital divide is analyzed across three dimensions—access, skills, and outputs—in line with the widely accepted framework in the literature. District-level data on digital infrastructure, digital skills, and public service indicators were compiled for Kocaeli province, and variables with different measurement units were standardized to ensure comparability. Based on these indicators, a Digital Skills Index and a Composite Digital Output Score were constructed to quantitatively assess the extent to which digitalization is transformed into tangible outcomes at the district level. The findings indicate that the digital divide varies significantly across districts in Kocaeli province. Districts with higher levels of digital infrastructure and digital skills demonstrate a greater capacity to convert digital technologies into economic and public benefits. In contrast, districts characterized by limited digital skills and institutional capacity exhibit a lower level of digital outputs, despite having access to digital infrastructure. These results suggest that access to digital technologies alone is insufficient for regional development; rather, digital skills and institutional structures that enable the transformation of digitalization into outputs play a decisive role. The study reveals that the digital divide functions as a structural factor reinforcing regional development disparities at the district level in Kocaeli. The index-based and composite score approach developed in this research provides an applicable quantitative framework for measuring the multidimensional nature of the digital divide at the local level. The findings further highlight the necessity of designing digitalization policies that account for regional heterogeneity. In conclusion, this study demonstrates that a comprehensive consideration of access, skills, and output dimensions of the digital divide is essential for accurately understanding the impact of digitalization on regional development. The potential of digitalization to serve as an equalizing force in regional development can only be realized through holistic policies that address these multidimensional inequalities.