Sığınmacılara sunulan kadın sağlığı hizmetlerinin yönetimine ilişkin hekim, hemşire ve ebelerin deneyimleri
Experiences of physicians, nurses, and midwives on the management of women's health services offered for asylum seeker
- Tez No: 651580
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sığınmacı, kadın sağlığı, sağlık hizmetleri, sağlık personeli, nitel araştırma, Asylum seeker, maternal health services, health services administration, healthcare workers, qualitative research
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, sığınmacı kadınlara sunulan kadın sağlığı hizmetlerinin yönetimine ilişkin hekim, hemşire ve ebelerin görüşlerini, yaşantılarını derinlemesine incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı dikkate alınarak, araştırma örneklemine barınma merkezi olan iller arasında en fazla sığınmacı nüfusuna sahip Şanlıurfa ilinde beş Sağlık Bakanlığı hastanesi ile Türkiye genelinde en fazla nüfusuna sahip İstanbul ilinde bulunan dört Sağlık Bakanlığı hastanesi olmak üzere toplam dokuz hastanede görevli 22 hemşire, 25 ebe, 16 hekim olmak üzere 63 kişi katılmıştır. Araştırmanın verileri, literatür doğrultusunda hazırlanan 9 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış derinlemesine bireysel görüşme formuyla toplanmıştır. Nitel verilerin değerlendirilmesi, içerik analizi ve Nvivo21 programı kullanilarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda; sığınmacı kadınların kadın sağlığı hizmeti gereksinimi duyduğunda sıklıkla yaşadıkları bölgeye en yakın hastaneye başvurdukları, başvuruların genelde acil servise ve gebelik nedeniyle yapıldığı, sunulmaya çalışılan hizmetlerde özellikle dil engeli nedeniyle kaliteli hizmet sunulumadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Özellikle sınır bölgesindeki ilçelerde yeralan hastanelerin fiziki alt yapı ve donanımının yanı sıra sağlık insan gücü eksikliğinin olduğu, burada görev yapan sağlık çalışanlarının mesleki gelişimlerini sürdüremedikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Sağlık çalışanlarının, sığınmacılara kadın sağlığı hizmeti sunma sürecinde olumsuz çalışma koşullarından etkilendikleri, özellikle farklı dil ve kültürden hastayla çalışmanın getirdiği zorluğu yoğun yaşadıkları ve kendilerini bu süreçte yetersiz buldukları belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda sığınmacı kadınlara verilen kadın sağlığı hizmetlerinin yönetim sürecinin gözden geçirilerek özellikle sığınmacıların yoğun olarak başvuruda bulunduğu hastanelerin yapı ve donanımlarında iyileştirmelerin yapılması ve bu hastanelere görevlendirilencek sağlık çalışanlarının eğitimle uyumlarının sağlanması gerekmektedir. Ayrıca kadın sağlığı hizmetlerinin yönetiminin bu hizmeti sunan sağlık çalışanlarının görüşleri doğrultusunda incelendiği ilk çalışma olması nedeniyle, konunun farklı boyutlarına yönelik veya sığınmacılara sunulan diğer sağlık hizmetlerinin bütününü değerlendirmeye yönelik daha kapsamlı nitel ve nicel çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with phenomenological design, one of the qualitative research methods, to make an in-depth analysis of the views of physicians, nurses and midviwes related with the management of women's health services offered to asylum seeker women. Taking into account the aim of the study, a total of 63 individuals, 22 nurses, 25 midwives, 16 physicians working in a total of 9 hospitals, five Ministry of Health hospitals in Şanlıurfa province, which has the highest asylum seeker population among the asylum seeker centers and four Ministry of Health hospitals in İstanbul province, which has the highest population in Turkey, were included in the sample of the study. The data in the study were collected with semi-structured in depth individual interview form prepared in line with the literature. Qualitative data were evaluated by using content analysis and Nvivo21 program. As a result of the study, it was found that when asylum seeker women needed women's health care, they frequently applied to the hospital that was the closest to the area they lived in, applications were generally made to the emergency service and for pregnancy, and quality service could not be provided especially because of language barriers. It was concluded that especially the hospitals in towns close to the border lacked health manpower in addition to physical infrastructure and equipment, and the healthcare professionals working in these places could not continue their professional development. It was found that healthcare professionals were affected by negative working conditions during the process of providing women's health services to asylum seekers, they experienced the difficulties of working with patients from different languages and cultures and they considered themselves as insufficient during this process. In parallel with these findings, the management process of women's health services given to asylum seeker women should be reviewed and improvements should be made in the structures and equipment of the hospitals where asylum seekers apply extensively and healthcare professionals working in these hospitals should be trained to adopt. In addition, since the present study is the first study analyzing women's health services management in line with the views of healthcare professionals providing this service, it can be suggested to carry out more comprehensive qualitative and quantitative studies for different aspects of the issue or to evaluate all of the other health services provided to asylum seekers.