The U.S. shale oil, market forces and export ban
Amerikan şeyl petrolü, piyasa güçleri ve ihracat yasası
- Tez No: 651631
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN BERUMENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Frac Count, Oil Markets, Shale Oil
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Ekonomisi ve Enerji Güvenliği Politikaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
2011'den sonra şeyl petrol devrimi hem ABD hem de dünya petrol piyasalarını değiştirdi. Bu tez piyasa belirleyici şeyl petrol etkenleri arasında Frac Sayısı değişkenini kullanarak ABD'ye olan etkisini incelemiştir. Ampirik bulgular, NYMEX, S&P500, WTI ve petrol stoklara yönelik bir şokun Frac Sayısını artırdığını ancak yüksek faiz oranının ve petrol üretimin Frac Sayısını azaltacağını göstermektedir. ABD büyük petrol üreticilerinden biri olduktan sonra, Aralık 2015'te petrol ihracat yasağını kaldırdı. Yasa öncesi NYMEX Frac Sayısını olumlu etkilerken, S&P500 ve faiz oranının olumsuz etkilediği gözlenmiştir. Ancak yasanın kaldığı dönemden sonra yasa öncesinden farklı olarak S&P500 Frac Sayısını olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Finansal değişkenlerle ilişkine yasa öncesi bakıldığında Frac Sayısı, teçhizat sayısını, WTI ve Brent/WTI olumlu etkilerken üretim, ihracat ve ithalat ve stokları olumsuz etkilemiş olmakla birlikte yasanın kalkmasından sonra Frac Sayısının etkisi sadece ihracat/ithalatı etkilerken geriye kalan değişkenler değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
Shale oil revolution after 2011 changed both the U.S. and world oil markets. In this thesis the market determinants of a shale oil production – Frac Count for the U.S is studied. The empirical evidence suggests that a positive shock to NYMEX, S&P500, rig count, WTI and the U.S. stocks increase the Frac Count but higher interest rate and the U.S. total oil production decrease Frac Count. After the U.S. became one of the major oil producers, it removed its crude export ban in December 2015. The empirical evidence also suggests that the shale oil industry gets more integrated with the financial system and be more efficient in its production process in the post 2016 era after the export ban has been removed.