Basınç yarası gelişmiş evde bakım hastalarında bir infeksiyon kontrol yöntemi: Çanta tekniği'nin çapraz kontaminasyon riski üzerine etkisi
An infection control method in home care patients with pressure wounds: Effect of bag technique on cross contamination risk
  1. Tez No: 651666
  2. Yazar: AHU KÜRKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEN NAHCİVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç yarası, evde bakım, çapraz kontaminasyon, ev ziyareti çanta tekniği, hemşire, Pressure ulcer/wound/sore, home care, cross-contamination, bag technique, nurse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sağlık bakımı kaynaklı infeksiyonlar, sağlık hizmeti sunulan tüm alanlarında önemli sorun yaratmakadır. Bu infeksiyonların kontrolünde evde bakım hizmetlerinde kullanılan“ev ziyareti çanta tekniği”nin etkili bir yöntem olduğu bilinmekle birlikte, evde çapraz kontaminasyon(ÇK) riskinin önlenmesinde etkisi çok açık değildir. Bu araştırmada basınç yarası gelişmiş evde bakım hastalarına uygulanan ev ziyareti çanta tekniği'nin çapraz kontaminasyon riski üzerine etkisini incelemek amaçlandı. Randomize olmayan gruplarda son test kontrol gruplu deneysel tasarım türünde planlanan araştırmanın örneklemini İstanbul'da evde bakım hizmeti alan ve çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 60 hasta oluşturdu. Deney grubuna (n=30)“ev ziyareti çanta tekniği”girişimi uygulandı. Kontrol grubundaki hastalar (n=30) bir hemşire tarafından sunulan standart evde sağlık hizmeti aldı. Veriler gözlem, görüşme ve mikrobiyolojik örnek alma yöntemleri kullanılarak, ev ziyareti sırasında, girişim öncesi ve sonrası toplandı. Her iki grup sonuç değişkenleri (basınç yarası, evde bakım hemşiresi/araştırmacının elleri, ev ziyareti çantasının dış yüzeyi, tansiyon ölçüm aleti ve pulse oksimetre) yönünden karşılaştırıldı. Bulgular ki-kare ve odds oranı ile analiz edildi. Deney ve kontrol grubu kronik hastalık varlığı (p=0,016) ve yara yüzey alanı (p=0,010) dışında bireysel ve basınç yarası özellikleri, ev ortamı risk faktörleri yönünden benzerdi (p>0.05). Belirlenen toplam 12 ÇK riskinin 11'i (%91,7) kontrol grubunda (p=0,001) olup, ÇK riski geliştirme olasılığı kontrol grubunda 16 kat daha fazla bulundu (OR=16,789, %95 CI=2,001-140,898). Bulgular, ev ziyareti çanta tekniğinin ÇK riskinin kontrol edilmesinde etkili bir yöntem olarak kullanılabileceğini gösterdi. Çanta tekniğinin evde bakım hemşireleri tarafından uygulanmasına ve farklı evde bakım hasta gruplarında denenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of the bag technique applied to home care patients with pressure wounds on the risk of cross contamination (CC). The sample of the study planned in the type of experimental design with the post-test control group in non-randomized groups consisted of 60 patients who received home care service in Istanbul and complied with the inclusion criteria. An“bag technique”initiative was applied to the intervention group (n = 30). Patients in the control group (n = 30) received standard home health care provided by a nurse. Both groups were compared in terms of outcome variables (pressure wound, home care nurse / researcher's hands, outer surface of the home visit bag, blood pressure measurement device, and pulse oximeter). The findings were analyzed with chi-square and odds ratio. Except for the presence of chronic disease (p = 0.016) and wound surface area (p = 0.010) in the intervention and control groups, individual and pressure wound characteristics were similar in terms of home environment risk factors (p> 0.05). 11 (91.7%) of the 12 total CC risks identified were in the control group (p = 0.001). The control group were 16 times more likely to develop CC risk (OR = 16,789, 95% CI = 2.001-140.898). The findings showed that the bag technique can be used as an effective method to control the risk of CC.