Ar-ge harcamaları ve reel efektif döviz kurunun G-20 ülkelerindeki yüksek teknolojili ürün ihracatı üzerindeki etkisi
The effect of real effective exchange rate and R & D expenditures on high technology product exports in G-20 countries
- Tez No: 651732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN NACİ BAYRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı, Ar-Ge Harcamaları, Reel Efektif Döviz Kuru, Panel ARDL Analizi, High Technology Product Exports, R&D Expenditures, Real Effective Exchange Rate, Panel ARDL Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yüksek teknolojili ürün ihracatı ülkelerin ekonomik ve bilimsel gelişmelerine önemli katkı sağlamaktadır. Ülkeler bu yüzden yüksek teknolojili ürün ihracatını artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Yüksek teknolojili ürün ihracatı özellikle Ar-Ge harcamaları ile bağlantılıdır. Ar-Ge harcamalarındaki artış yüksek teknolojili ürün üretimini artırmaktadır. Yüksek teknolojili ürün ihracatının döviz kuru ile arasındaki ilişki ise yapılan çalışmalarda net bir şekilde tespit edilememiştir. Reel efektif döviz kurunda meydana gelen artışın ihracatı artıracağı yönündeki beklentiler gerçekleşememiştir. Bu çalışmanın amacı yüksek teknolojili ürün ihracatının Ar-Ge harcamaları ve reel efektif döviz kuru ile arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Bu amaçla G-20 ülkelerinde Ar-Ge harcamaları ve reel efektif döviz kurunun yüksek teknolojili ürün ihracatı ile ilişkisi Panel ARDL yöntemi ile açıklanmıştır. Çalışmada 1996-2018 dönemine ait yıllık veriler kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ise; Trendsiz Panel ARDL analizinde uzun dönem Ar-Ge harcamaları ve reel efektif döviz kuru endeksinin uzun dönemde yüksek teknolojili ürün ihracatı üzerinde pozitif ve anlamlı olduğu elde edilmiştir. Ayrııca Trendli ARDL Modelinde ise; uzun dönemde Ar-Ge harcamalarının yüksek teknolojili ürün ihracatını negatif yönde etkilerken, reel efektif döviz kurunun yüksek teknolojili ürün ihracatı ile pozitif yönlü ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
High technology product exports contribute significantly to the economic and scientific development of countries. Therefore, countries are working to increase the export of high-tech products. Exports of high-tech products are particularly linked to R&D spending. The increase in R&D expenditures increases the production of high technology products. The relationship between high-tech product exports and exchange rates has not been clearly identified in the studies conducted. Expectations that the increase in the real effective exchange rate will increase exports have not been realized. The aim of this study is to explain the relationship between high technology product export R&D expenditures and real effective exchange rate. For this purpose, the relation of R&D expenditures and real effective exchange rate with high technology product exports in G-20 countries was explained with the Panel ARDL method. Annual data for the period 1996-2018 were used in the study. According to the results obtained; In Trendless Panel ARDL analysis, long term R&D expenditures and real effective exchange rate index were found to be positive and significant on high technology product exports in the long term. Also in the Trended ARDL Model; While long-term R&D expenditures negatively affect high-tech product exports, the real effective exchange rate has been positively correlated with high-tech product exports.