Tortum Çayı Havzası'nın potansiyel Jeosit Destinasyonları ve bunların jeoturizm değeri
Potential geosite destinations of Tortum River basin and their geotourism value
  1. Tez No: 651733
  2. Yazar: EMRAH ATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KOPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tortum Çayı Havzası, Jeosit, Jeolojik Miras, Jeoturizm, Jeopark, Milli Park, Erzurum, Tortum, Uzundere, Yusufeli, Artvin, Tortum River Basin, Geosite, Geopark, Geotourism, Erzurum, Tortum, Uzundere, Yusufeli, Artvin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Herhangi bir jeolojik veya jeomorfolojik süreç içerisinde oluşmuş ve oluşumundan itibaren geçirmiş olduğu evreleri anlayabilmek için özel bir öneme sahip yer şekli, yapı, istif, kaya, fosil topluluğu vb. bilimsel değeri ve görsel estetiği yüksek oluşumlar jeosit olarak tanımlanmaktadır. Jeolojik miras kapsamında değerlendirilen bu yapılar sahip oldukları özelliklerden dolayı yüksek jeoturizm değerine sahiptir. Bu çalışmada Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan Tortum Çayı Havzası'nın jeosit kavramının daha iyi anlaşılmasına dayanak teşkil edecek başlıca fiziki coğrafya özellikleri açıklanmış, havzada belirlenmiş jeositler bulundukları konum ile birlikte tanımlanmış ve tüm havzayı kapsayacak ölçekte jeosit destinasyonları haritası üretilmiştir. Jeopark olma yolunda en yakın adaylardan biri olan ve bünyesinde jeolojik miras alanı niteliği taşıyan çok sayıda jeosit destinasyonu bulunduran Tortum Çayı Havzası'nın jeoturizme kazandırılması gereklidir. Böylece hem doğal yapı yok olma tehdidi altında kalmayarak korunacak hem de bölgenin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In order to understand the phases that have been formed in any geological or geomorphological process and have undergone the formation since its formation, the site shape, structure, sequence, rock, fossil community and so on. The formations with high scientific value and visual aesthetics are defined as geocytes. These structures, which are evaluated within the scope of geological heritage, have high geotourism value due to their properties. In this study, the main physical geography features of the Tortum River Basin in the Eastern Black Sea Region of the Black Sea Region. One of the closest candidates on the way to becoming a geopark, Tortum River Basin, which contains a large number of geosite destinations within the scope of geological heritage, needs to be brought into geotourism. Thus, the natural structure will be protected by not being threatened with extinction and will contribute greatly to the economic development of the region.