Argin Ulusal Park'ndaki geleneksel balıkçılık
Traditional fishing in National Park of Argin
- Tez No: 651745
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Argin Ulusal Park, ekoloji çeşitlilik, İmragin topluluğu, geleneksel balıkçılık, Argin National Park, ecology diversity, İmragin community, traditional fishers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Argin Ulusal Parkı, coğrafi olarak Moritanya'nın batısında yer almaktadır. Bu park, Nouakşot bölgesinin kuzeyindeki Ras timris ile Nouadhibou bölgesinin güneyindeki Ras lebyad arasında 180 km'lik bir mesafe kadar uzanmaktadır. Park, Dünya Mirası alanları arasında yer almaktadır. Bu Park'ın çevre uzunluğu 180 km'dir ve 12.000 km2 bir alanı kapsamaktadır. Bu Park, karasal (5.700 km2 ) ve kıyısal ( 6.300 km2 ) olmak üzere iki alanı kapsamaktadır. Argin Ulusal Parkı, birçok nadir bitki türünün yanı sıra çok sayıda endemik ve göçmen kuş içerdiği için büyük bir ekolojik çeşitliliğe sahiptir. Bölgedeki kuşların sayısı yaklaşık iki milyondur. Bu alan, 24 haziran 1976 yılında çıkarılan 76 147 sayılı kararname ile Doğal Ulusal Park ilan edilmiştir. Öte yandan Argin Parkı'nda, binlerce yıldır yaşayan yereli akinler İmragin olarak bilinmektedir. İmragin topluluğu, geleneksel araçlar kullanarak gelneksel balıkçılık yapan bir grup balıkçıdır. Bu insan topluluğu çok zengin bir coğrafi alanda bulunmasına rağmen, hastane, okul ve yol gibi sosyo-ekonomik yapıyı doğrudan etkileyen kurum ve faktörlerin eksikliğinin yanı sıra zor ekonomik koşullardan mustariptir.
Özet (Çeviri)
Argin park geographically is in West Africa. The Park is one of the most important places in World Heritage site. The length of this park is 180 Km and covers an area around 12.000 km2. This Park covers actually two areas, terrestrial (5.700 Km2) and coastal (6.700 Km2). Argin national park, as well many rare plant species, has many endemic, as it contains some migratory birds so it leads to be a great ecological diversity. Number of birds in the area is around two million. This Area was declared with decree 76 147 issued on 24 June 1976 as a national park. İn other hand, in Argin park the local residents are known as İmragin for a thousand years. İn İmragin community there are some group who make traditional fisheries by using traditional tools. This community of people although it is located in very rich geographic Area, they have a big loss of some important socio-economic structure such as school, hospitals and roads, it suffers also from difficult economic as well as the lack of institutions.