Siverek ilçesinde hayvancılık faaliyetlerinin genel yapısı: Sorunlar ve çözüm önerileri
General structure of livestock activities in Siverek district: Problems and solution proposals
  1. Tez No: 651792
  2. Yazar: OKAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASBİ SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvancılık, Siverek, SWOT, Sorun, Çözüm Önerisi, Animal husbandry, Siverek, SWOT, Problem, Solution Suggestion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Ekonomik faaliyetler içinde ilk çağlardan beri önemini koruyan faaliyetlerin başında hayvancılık gelir. Hayvancılık gerek nüfusun beslenmesinde gerekse istihdamında önemli rol oynar. Yeterli ve dengeli beslenmek, sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için hayvansal besinlerin yeterli düzeyde alınması gerekir. Özellikle son yıllarda dünya genelinde artan Korona virüs (Covid-19) gibi salgın hastalıklar doğal hayvansal ürün üretim ve tüketiminin önemini arttırmaktadır. Siverek doğal ve beşeri şartları itibariyle hayvancılığa elverişli bir yöredir. 2018 yılı itibariyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına göre Türkiye'de en fazla hayvan sayısına sahip ilçelerden biridir. Hayvancılık açısından büyük potansiyele sahip olan ilçede, son yıllarda hayvansal girdi maliyetlerinin artmasına karşın, hayvan fiyatlarının değişmemesi hayvancılıkla uğraşanların bir kısmının hayvancılık faaliyetinden uzaklaşmasına neden olmuştur. Bu çalışmada Siverek İlçesi'ndeki hayvancılık faaliyetleri ele alınmış, hayvancılığın genel yapısı üzerinde durularak ve sorunları irdelenmiştir. Bunun yanı sıra yöredeki hayvancılık faaliyetleri ile ilgili olarak doğal çevre şartları analiz edilmiş ve bağlantı kurulmuştur. Özellikle Siverek İlçesi'ndeki hayvancılık faaliyetlerini güçleştiren sorunlara rasyonel çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ilçedeki hayvancılık faaliyetlerinin güçlü ve zayıf yönleri ele alınarak fırsatlar ve tehditler belirlenmiş, yöreye yapılacak yatırım ve planlama çalışmalarına katkı sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Among the economic activities, animal husbandry is at the beginning of the activities which have maintained its importance since the first ages. Livestock plays an important role in both feeding and employment of the population. To have a healthy and balanced diet and to have a healthy body, animal foods need to be taken at sufficient levels. Epidemics such as the corona virus (Covid-19), which has been increasing worldwide in recent years, increase the importance of production and consumption of natural animal products. Siverek is a suitable reigion for animal husbandry in terms of natural and human conditions. As of 2018, according to the presence of large and small ruminant it is one of the districts with the greatest number of animals in Turkey... In the district which has great potential in terms of animal husbandry, although the costs of animal inputs have increased in recent years, the fact that animal prices have not changed caused some of the people away from animal husbandry. In this study, animal husbandry activities in Siverek District are discussed, the general structure of animal husbandry is emphasized and its problems are examined. In addition, natural environmental conditions in relation to animal husbandry activities in the region were analyzed and a connection was established. Especially, rational solution suggestions were tried to be provided to the problems that make animal husbandry activities difficult in Siverek. In addition, by addressing the strengths and weaknesses of animal husbandry activities in the district, opportunities and threats were identified, and it was aimed to contribute to the investment and plannings to be made in the region.