Kurye dağıtıcılarının maruz kaldıkları mobbing düzeyinin iş tatminleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 651856
- Danışmanlar: PROF. DR. MAZLUM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, iş tatmini, kurye, Mobbing, job satisfaction, carrier
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Mobbing (psikolojik şiddet) olgusu aynı zamanda kuşatma, taciz ve rahatsız etme veya sorun yaratma anlamlarını ifade etmektedir. İş tatmini, bir kişinin yaptığı işi değerlendirmesi sonucunda hissettiği olumlu duygusal durum olarak tanımlanabilir. İş ortamında yaşanan mobbing olaylarının iş tatmini üzerine etkili olabileceği düşünülmektedir. Özellikle kurye dağıtıcıları gibi gün içerisinde yönetici, çalışma arkadaşı ve kurye gönderici ve alıcıları olmak üzere çok fazla kişi ile temasta olan çalışanların mobbing yaşama ihtimalleri daha yüksek görüldüğünden bu araştırmaya gerek duyulmuştur. Bu çalışmanın amacı; kurye dağıtıcılarının maruz kaldıkları mobbing düzeyinin iş tatminleri üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Çalışma ilişkisel tarama modeline göre düzenlenmiştir. Araştırma örneklemini Diyarbakır'da kurye hizmetlerinde çalışan 297 kurye dağıtıcısı oluşturmaktadır. Araştırmada iş tatmini ve mobbing ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 25.0 yardımı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, mobbing ve iş tatmini arasında zayıf düzeyde negatif bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of mobbing (psychological violence) also refers to the meanings of siege, harassment and disturbance or problem. Job satisfaction can be defined as the positive emotional state a person feels as a result of evaluating the work he / she is doing. It is thought that mobbing events in business environment may have an impact on job satisfaction. This research was needed because employees who are in contact with too many people such as managers, co-workers and courier senders and recipients during the day are more likely to experience mobbing, especially courier distributors. The purpose of this study; to determine the effects of the level of mobbing the courier dispensers are exposed to on job satisfaction. The study was organized according to the relational screening model. The sample of the research consists of 297 dispensers working in courier services in Diyarbakır. Job satisfaction and mobbing scale were used in the research. The data collected in the study were analyzed with the help of SPSS 25.0. According to the results of the research, a weak negative relationship was found between mobbing and job satisfaction.