The relationship between the disowned aspects of self and relationship satisfaction: A discussion from the perspective of shadow archetype
Benliğin reddedilen tarafları ile ilişki doyumu arasındaki ilişki: Gölge perspektifinden bir tartışma
  1. Tez No: 651859
  2. Yazar: DARİNA ÇÜÇÜLAYEF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV ÇAVDAR SİDERİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: gölge arketip, yansıtıcı işleyiş, yakınlık, ilişki doyumu, romantik ilişkiler, shadow archetype, reflective functioning, intimacy, relationship satisfaction, romantic relationships
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, gölge arketipinin farkındalığı ile ilişki doyumu arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, bireylerin gölge arketip farkındalık düzeyleri, zihinselleştirme kapasiteleri, belirli demografik özellikler (örn. yaş, cinsiyet), ilişkisel özellikler (örn. yakınlık algısı, ilişkide ayrılık) ve ilişki memnuniyeti düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma, anket paketinin çevrimiçi olarak iletilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma 23-50 yaşları arasında en az 1 yıldır romantik bir ilişki içinde olan 449 kişiyle yapılmıştır. Gölge Arketipi Farkındalık Anketi (GAFA) araştırmacı tarafından katılımcıların gölge farkındalık düzeylerini değerlendirmek için tasarlanmış ve kullanılmıştır. Gölge arketipini romantik bir ilişki bağlamında inceleyen hiçbir çalışma olmadığını belirtmek önemlidir. Bireylerin zihinselleştirme kapasiteleri Fonagy ve ark. (2016) tarafından geliştirilmiş Yansıtıcı İşleyiş Ölçeği (YİÖ) aracılığıyla, ilişki doyum düzeyleri Hendrick ve ark. (1988) tarafından geliştirilen İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ) aracılığıyla ölçülmüştür. Katılımcıların yakınlık algısı ankette sağlanan görsel yardımı ile ölçülmüştür. Çalışmanın sonuçları, GAFA'nın hem intrapsişik hem de kişilerarası bir bileşen yapısı göstermesi yönünden tutumlu olarak gölge farkındalığını değerlendirmek için güvenilir bir araç olduğunu göstermiştir: Gölgenin Farkındalığı, Ötekinin Gölgesini Çatışmanın Kaynağı Olarak Görme, İlişkisel Olumsuzluğu İnkâr Etme, Olumsuz Büyülü Düşünme ve Ötekinin Gölgesine Tahammülsüzlük. Ayrıca ilişki doyumunun demografik ve ilişkisel korelasyonları araştırıldı. Sonuçlar, Ötekinin Gölgesini Çatışmanın Kaynağı Olarak Görme, Yakınlıktaki Fark, İlişkisel Olumsuzluğu İnkâr Etme, yaş ve ilişkide ayrılık yaşamış olmanın ilişki doyumunun yordayıcıları olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the association between awareness of shadow archetype and relationship satisfaction. Within this framework, the relationship between individuals' shadow archetype awareness levels, reflective functioning capacities, certain demographic characteristics (e.g. age, gender), relational characteristics (e.g. intimacy perception, separation in the relationship), and relationship satisfaction levels were explored. The research was carried out via a survey package online. The study included 449 individuals aged between 23-50 who were in a romantic relationship for a minimum of 1 year. A Shadow Archetype Awareness Questionnaire (SAQ) was designed and used by the researcher to assess participants' shadow awareness levels. It is important to mention that there are no studies that examined shadow archetype in a romantic relationship context. Reflective functioning capacities and relationship satisfaction levels of individuals were assessed using the Reflective Functioning Questionnaire (RFQ-8) developed by Fonagy et al. (2016) and Relationship Assessment Scale (RAS) developed by Hendrick et al. (1988) respectively. The participants' intimacy perception was measured via visual aid provided in the survey. The results of the study showed that SAQ was a reliable tool for assessment shadow awareness with a coherent component structure, being both intrapsychically and interpersonally: Awareness of the Shadow, Other's Shadow as Conflictual, Dismissal of Relational Negativity, Negative Magical Thinking and Intolerance of Other's Shadow. Demographic and relational correlates of relationship satisfaction were also investigated. The results indicated that Seeing others' Shadow as Conflictual, Discrepancy in Intimacy, Dismissal of Relational Negativity, age, and separation in the relationship were predictors of relationship satisfaction.