Geri Dön

Blefaropitoz ve dermatoşalazisli hastalarda cerrahi tedavinin gözyaşında oksidatif stres üzerine olan etkisi

The effect of surgical treatment on oxidative stress in tear film of patients with blepharoptosis and dermatochalasis

  1. Tez No: 652038
  2. Yazar: SEDA SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN ARICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Blefaropitoz, blefaroplasti, oksidatif stres, Blepharopitosis, blepharoplasty, oxidative stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 72

Özet

Amaç: Blefaropitoz ve dermatoşalazisli hastalarda cerrahi düzeltmenin gözyaşında oksidatif stres düzeyi ve gözyaşı parametrelerine olan etkisinin incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2018-Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oküloplasti biriminde blefaropitoz ve dermatoşalazis tanısı alıp ameliyat olan 80 hasta ve kontrol grubu olarak yaşları ve cinsiyetleri hasta grubuna benzer 30 sağlıklı gönüllü alındı. Randomize bir gözleri çalışmaya dahil edildi. 40 göze üst kapak blefaroplastisi (grup 1), 20 göze levator cerrahisi (grup 2), 20 göze Müller cerrahisi (grup 3) uygulandı. Preoperatif ve postoperatif 1. ve 6. ayda hastaların gözyaşında oksidatif stres ürünleri düzeylerine bakıldı ve gözyaşı parametreleri değerlendirildi. Aynı girişimler kontrol grubunda da eş zamanlı olarak uygulandı. Bulgular: Gözyaşındaki 8-OHdG ve 4-HNE düzeyinin dermatoşalazis (sırasıyla 86,3±38,2 ng/ml ; 29,8±11,4 ng/ml) ve blefaropitozu (grup 2'de sırasıyla 95,3±43,8 ng/ml; 40,8±3,8 ng/ml grup 3'te sırasıyla 90,5±39,3 ng/ml; 43,1±4,2 ng/ml) olan hastalarda sağlıklı kontrollere (sırasıyla 52,9±14,0 ng/ml; 27,8±6,6 ng/ml) göre daha yüksek olduğu, blefaroplasti ameliyatından 1 ay sonra azaldığı bulunmuştur. Levator cerrahisi ve müllerektomi uygulanan hastaların gözyaşındaki 8-OHdG düzeyinin ameliyattan 1 ay sonra arttığı bulunmuştur (sırasıyla p=0,008; p=0,034). Müllerektomi grubundaki TBUT değişimi haricinde hiçbir hasta grubunda ameliyattan sonraki 1. ve 6. aylarda cerrahi tedavi ile Schirmer, TBUT ve OSDI skorunda ameliyat öncesindeki döneme göre değişiklik tespit edilmemiştir. Sonuç: Dermatoşalazis ve blefaropitoz gözyaşında oksidatif stres düzeyinde artışa yol açabililir. Gözyaşındaki oksidatif stres belirteçleri düzeyinde blefaroplasti ile azalma, müllerektomi ve levator cerrahisi ile erken dönemde artma yönünde değişiklik olabileceği ve bu değişikliklerin 6. ayda başlangıç düzeylerine dönebileceği gösterilmiştir.

Özet (Çeviri)

Aim: Investigation of the surgical correction effect on tear film functions and tear oxidative stress levels in patients with blepharoptosis and dermatochalasis. Material and Method: Eighty patients with blepharoptosis or dermatochalasis who were operated in Istanbul University-Cerrahpasa, Cerrahpasa Medical Faculty Oculoplasty department between May 2018 and March 2020, and age- and gender-matched 30 healthy controls were included in the study. Only one eye of each patient was randomly included in the study. Forty eyes underwent upper blepharoplasty (group 1), 20 eyes underwent levator surgery (group 2), 20 eyes underwent Muller surgery (group 3). The tear oxidative stress levels were measured and tear film functions were evaluated preoperatively and at the postoperative first and sixth months. The same interventions were performed in the same order in the control group. Results: 8-OHdG and 4-HNE levels in tears were found higher in patients with dermatochalasis (86.3±38.2 ng/ml; 29.8±11.4 ng/ml, respectively) and blepharoptosis (95.3±43.8 ng/ml; 40,8±3,8 ng/ml in group 3, respectively) compared to healthy controls (52.9±14.0 ng/ml; 27.8±6.6 ng/ml, respectively). Both levels decreased 1 month after blepharoplasty surgery. The 8-OHdG level in tears of patients who underwent levator surgery or those who underwent Mullerectomy increased 1 month after the surgery (p=0.008; p=0.034, respectively). Except for the TBUT value change in mullerectomy group, no change was detected in terms of the Schirmer, TBUT, and OSDI scores at the 1st and 6th months after surgery compared to baseline levels in any patient group. Conclusion: Dermatochalasis and blepharoptosis may lead to an increase in the oxidative stress levels in tears. It has been shown that the tear oxidative stress levels may decrease after blepharoplasty, but may increase in the early period after Mullerectomy or levator surgery followed by a return to normal levels at the 6th-month visit.

Benzer Tezler

  1. Dermatoşalazis tanısı ile yapılan üst kapak blefaroplasti cerrahisinin hastaların yaşam kalitesi üzerine etkisi

    The effect of upper lid blepharoplasty on quality of life in patients with dermatochalasis

    UĞUR BALCI

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Göz HastalıklarıSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DENİZ TURGUT ÇOBAN

  2. Blefaropitozis ve dermatoşalazis cerrahilerinin oküler yüzey ve kornea topografisi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi

    Effects of upper eyelid surgery on ocular surface and corneal topography

    NİHAN AKSU CEYLAN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Göz Hastalıklarıİstanbul Üniversitesi

    Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BARIŞ YENİAD

  3. Konjenital Pitozisli hastalarda PHOX2A ve TUBB3 gen mutasyonlarının araştırılması

    Investigation of PHOX2A and TUBB3 gene mutations in patients with Congenital Ptosis

    FEYYAZ ASLAN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Göz HastalıklarıMersin Üniversitesi

    Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ATİLA ARGIN

  4. Miyojenik ve aponevrotik blefaropitozis olgularında histopatolojik bulgular

    Histopathologic findings in myogenic and aponeurotic blepharoptosis

    HİLAL NALCI

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Göz HastalıklarıAnkara Üniversitesi

    Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MELEK BANU HOŞAL

  5. Kliniğimizde levator rezeksiyonu uygulanan pitozisli olgularda cerrahi sonuçlar ve başarıyı etkileyen faktörler

    Investigation of the factors effecting the success i̇n levator resection surgery of blepharoptosis cases in our clinics

    GÜLŞAH YAŞAR GÖRMÜŞ

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Göz HastalıklarıHarran Üniversitesi

    Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEVİM SÖKER ÇAKMAK