Sivas-Sıcak Çermik arası florası
Flora of the region between Sivas and Sıcak Çermik
  1. Tez No: 65204
  2. Yazar: H.AŞKIN AKPULAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Flora, Sivas-Sicak Çermik Arası, Endemik
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sivas - Sıcak Çermik Arası Florası H. AŞKIN AKPULAÎ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Necati ÇELİK Bu araştırma Sivas Sıcak Çermik arasındaki florayı kapsamaktadır. Araştırma materyali 24 ay süre ile toplanan bitki örneklerinden oluşmaktadır. Bu süre içinde toplanan 782 örnekten, 341 takson tayin edilmiştir. 341 taksonun 64'i (% 18.7) yurdumuz için endemiktir. Araştırma bölgesinin florası 48 familya ve 191 cinse ait 341 taksondan meydana gelmektedir. Toplam taksonlardan l'i Pteridophyta, 340'ı Spermatophyta bölümlerine aittir. Gymnospermae alt bölümü 1, Angiospermae alt bölümü ise 339 taksona sahiptir. Sırasıyla Angiospermae alt bölümüne ait taksonların 25'i Monocotyledoneae, 314'ü Dicotyledoneae sınıflarında yer almaktadır. B6 karesinden toplanan 5 takson yeni kayıt durumundadır. Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranları şöyledir: İran-Turan elementleri 100 (% 29.4), Avrupa-Sibirya elementleri 20 (% 5.8), Akdeniz elementleri 19 (% 5.5), Kozmopolit ve Geniş yayılımlılar 50 (% 14.7), yayılışı bilinmeyenler (Dar yayılışlı) 152 (%44.6). En fazla taksonla temsil edilen familyalar sırasıyla şöyledir. Asteraceae (53), Fabaceae (41), Brassicaceae (40), Lamiaceae (30), Caryophyllaceae (20), Boraginaceae (16), Ranunculaceae (13), Apiaceae (12), Liliaceae (11), Poacaeae (09), Diğer familyalar (96). Araştırma alanındaki en büyük cinsler ve takson sayıları ise şöyledir. Astragalus (11), Salvia (9), Centaurea (7), Anthemis (5), Vicia (5), Anchusa (5), Silene (4), Alyssum (4), Medicago (4), Onobrychis (4), Diğer cinsler (133).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Flora Of the Region Between Sivas and Sıcak Çermik H. AŞKIN AKPULAT Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof Dr. Necati ÇELİK This research contains the flora of Sivas Sıcak Çermik region. The investigated material contains plant samples which have been collected over 24 months. 782 samples have been collected in this period and 341 taxa have been identified. 64 (18.7 %) of 341 taxa were endemic to our country. The flora of research region consist was of 45 families and 191 genera and 341 taxa One taxon was belong to Pteridophyta division and the remaining 340 were belong to Spermatophyta division. Gymnospermae subdivision had 1 and Angiospermae subdivision had 339 taxa. 25 of the taxa were Monocotyledoneae class, 314 of the taxa were dicotyledoneae class, which both are belong Angiospermae subdivision. Five taxa which have been collected from the B6 square are the first record. The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions are as follows: Irano- Turanian elements 100 (29.4%), Euro- Siberian elements 20 (5.8%), Mediterranean elements 19 (5.5%) Cosmopolitans and wide spread's 50 (14.7%), unknown scatters 1 52 (44.6%). The families that have most of the taxon are as follows: Asteraceae (53), Fabaceae (41), Brassicaceae (40), Lamiaceae (30), Caryophyllaceae (20), Boraginaceae (16), Ranunculaceae (13), Apiaceae (12), Liliaceae (11), Poacaeae (09), other families (96). The greatest genera and taxon numbers in the research area as follows: Astragalus (11), Salvia (9), Centaurea (7), Anthemis (5), Vicia (5), Anchusa (5), Silene (4), Alyssum (4), Medicago (4), Onobrychis (4), Other genera (133). Key worlds: Flora of Turkey, Flora of among Sivas with Sıcak Çermik, Endemic.