Termal tesis ziyaretçilerinin COVID-19 korkularının davranışsal niyet üzerindeki etkisi: Sivas sıcak çermik örneği
Impact of thermal plant visitors on the behavioral health of COVID-19 fears: Sivas hot circassian example
- Tez No: 690973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURPERİHAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healtcare Management, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Termal Turizm, Covid-19, Davranışsal Niyet, Health Tourism, Thermal Tourism, Covid-19, Behavioral Intention
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Covid-19 pandemisinin ortaya çıkması ile tüm dünyadaki sektörlerde görülen değişim sağlık turizmini ve bu kapsamda hizmet veren termal turizm işletmelerini de etkilemiştir. Bu çalışma, Sivas Sıcak Çermik bölgesine daha önceden en az bir defa gitmiş bireylerin Covid-19 sürecinde ortaya çıkan korkularının ve alınması muhtemel önlemlerin bundan sonra müşterilerin davranışlarına nasıl etkileyeceğini tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Araştırma evrenini oluşturan kişi sayısı basit rastgele örnekleme yolu ile 384 kişiye ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışmada bu örneklem sayısının üzerinde katılımcıya ulaşılmış ve 433 birey araştırmaya dahil olmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 programında yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, frekans ve regresyon analizi, güvenilirlik analizi, normallik testi, fark analizleri, regresyon ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların büyük çoğunluğunun erkek ve 18-25 yaş arasında olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların termal tesise yılda bir defa, günübirliğine ve daha çok dinlenmek amacı ile gittikleri sonucuna ulaşılmıştır. Davranışsal niyet ölçeğinin bağlılık, daha fazla ödeme ve olumsuz WOM alt boyutlarının sırasıyla; 3,66±0,83, 2,80±0,93, 3,71±0,78 olduğu saptanmıştır. Covid19 korkusu ölçeğinin ortalaması 2,84±0,92 ve Covid-19 önlemleri ölçeğinin ortalaması 3,20±0,90 olarak saptanmıştır. Bağlılık ile Covid-19 önlemleri değişkenleriarasında pozitif yönlü (r=,524) bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonucunda Covid-19 korkusunun bireylerin davranışsal niyetleri ile anlamlı bir ilişki gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the emergence of the Covid-19 pandemic, the change seen in sectors all over the world has also affected health tourism and thermal tourism enterprises serving in this context. This study was carried out to determine how the fears of individuals who have been to the Sivas Hot Chermic region at least once before and the possible measures that may be taken during the Covid-19 process will affect the behavior of customers from now on. It is aimed to reach 384 people by simple random sampling of the number of people who make up the research universe. In the study, more than 433 individuals were included in the study. In the study, the survey method was used as a data collection tool. The analysis of the data was carried out in SPSS 22.0 program. Descriptive statistics, frequency and regression analysis, reliability analysis, normality test, difference analysis, regression and correlation analyses were performed. The majority of participants in the study were male and between the ages of 18 and 25. It was concluded that the participants went to the thermal facility once a year, for the purpose of resting for the day and more. The commitment, more payment, and negative WOM subdivisions of the behavioral intent scale, respectively; 3.66±0.83, 2.80±0.93, 3.71±0.78. The average covid-19 fear scale was 2.84±0.92 and the average of the Covid-19 measures scale was 3.20±0.90. A positive relationship (r=,524) was found between loyalty and covid-19 measures variables. As a result of the research, it was determined that the fear of Covid-19 showed a significant relationship with the behavioral intentions of individuals.