Beslenen ve aç bırakılan salmo gairdnerii R. (osteichtyes salmonidae)'nin karaciğer ve kas dokusu total lipid ve total yağ asidi içeriğinin araştırılması
  1. Tez No: 65207
  2. Yazar: HAYATİ SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ALİ AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Salmo gairdnerii, Açlık, Beslenme, Total Lipid, Total Yağ Asidi
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BESLENEN VE AÇ BIRAKILAN SALMO GAIRDNEMI R. (OSTEICHTHYES: SALMONIDAE)'NİN KARACİĞER VE KAS DOKUSU TOTAL LİPİD VE TOTAL YAĞ ASİDİ İÇERİĞİNİN ARAŞTKILMASI Hatayi SAKA Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Doç. Dr. M. Ali AKPINAR Bu çalışmada, Şuğul (Gürün-Sivas) Kayapınar Alabalık Üretim Tesisi havuzlarında aç bırakılan ve farklı iki yemle beslenen gökkuşağıalası Salmo gairdnerii lerin karaciğer ve kas dokusu total lipid ve total yağ asit miktarla- rındaki değişim araştırılmıştır. Aç bırakılan eşeysel olgunluğa erişmemiş Salmo gairdnerii, dişi ve er keklerinin karaciğer ve kas dokusu total lipid ve total yağ asit miktarlarında 7. günden itibaren azalma olduğu, 28. günde azalmanın yüksek seviyeye ulaş tığı saptanmıştır. Beslenmede kullanılan ticari ve hazırlanan yemlerin besinsel yönden farklı olmadığı elde edilen verilerle belirlenmiştir. Balıkları düzenli besleme nin, karaciğer ve kas dokusunda total lipid ve total yağ asidi miktarında kont rol grubuna göre önemli artışı meydana getirdiği sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
SUMMARY MSc Thesis INVESTIGATION OF THE TOTAL LIPID AND TOTAL FATTY ACID CONTENTS IN LIVER AND MUSCLE TISSUES OF SALMO GAIRDNERIIR. (OSTEICHTHYES: SALMONIDAE) STARVED AND FED Hatayi SAKA Cumhuriyet University Griaduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Biology Supervisor Ass. Prof. Dr. M.A1İAKPINAR In this study, variation in the amount of total lipid and total fatty acid in liver and muscle tissues of rainbow trout, Salmo gairdnerii starved and fed with two different foods in ponds of Şuğul (Gürün, Sivas) Kayapmar trout production farm was investigated. A decrease was determined in the amount of total lipid and total fatty acid in liver and muscle tissues of starved and juvenile (immature) males and females of S. gairdnerii from 7th day and this reduction reached to ma ximum level at the 28th day. There was no difference found between commercial and prepared food in the standpoint of nutrition according to the data. It has been concluded that regular feeding of fish resulted in considerable increase in total lipid and total fatty acid contents of liver and muscle tissues in comparison to control group. KEY WORDS : Salmo gairdnerii, Starvation, Nutrition, Total Lipid, Total Fatty Acid ii