Kayseri-Pınarbaşı-Pulpınar yeraltı krom işletmesinde patlatma işlemlerinin iyileştirilmesi
Rehabilitation of blasting operations at Kayseri-Pınarbaşı-Pulpınar underground chromite mine
  1. Tez No: 65210
  2. Yazar: ÖMER DAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA CEYLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı Kazılarında Delme ve Patlatma, Atım Boyu, Özgül Şarj, Patlatma Verimliliği, Drilling and Blasting in Underground Excavations, Blast Round Length, Specific Charge, Blast Efficiency
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET KAYSER! PINARBAŞI-PULPINAR YERALTI KROM İŞLETMESİNDE PATLATMA İŞLEMLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Ömer DAYI Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman:Doç. Dr. Atilla CEYLANOĞLU Bu çalışma kapsamında, Kayseri Pınarbaşı-Pulpınar Yeraltı Krom işletmesi'nde birim operasyonların incelenmesi ve kaya birimlerinin (cevher ve tabantaşı) optimum patlatma koşullarının belirlenmesi amaçlanmıştır, öncelikle işletmedeki çalışma koşulları, mevcut hazırlıklar ve üretim yöntemi incelenmiştir. Daha sonra, patlatmada bazı sorunların gözlemlenmesi nedeniyle, çalışma delme ve patlatma üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Hazırlık çalışmalarının yapıldığı tabantaşı ve cevher için uygulanmakta olan model ve kaya malzeme/kütle özellikleri gözönüne alınarak deneme-yanılma yoluyla optimum patlatma koşulları belirlenmiştir. Patlatma verimliliğinin değerlendirilmesinde, boyut dağılımı, atım boyu, özgül şarj ve maliyet gözönüne alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master of Science Thesis REHABILITATION OF BLASTING OPERATIONS AT KAYSERİ PINARB AŞI-PULPINAR UNDERGROUND CHROMITE MINE Ömer DAYI Cumhuriyet University-Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Atilla CEYLANO?LU In this study, it was aimed to investigate the unit operations and to determine the optimum blasting conditions for rock units (ore and the footwall) at Kayseri Pınarbaşı Underground Chromite Mine. Initially, working conditions, developments and the mining method had been evaluated. Since some blasting problems had been observed, then the study was concentrated on drilling and blasting operation. The optimum blasting conditions for ore and the footwall where the development works carried out were determined by trial-and-error method considering the applied blasting model and rock material/mass properties. Size distribution, blast round length, specific charge and cost were taken into consideration in order to analyse blast efficiency.