Maden işletmelerinde iş makinalarının etkinliğini ve verimliliğini artırmaya yönelik bilgisayar destekli bir tamir-bakım programının hazırlanması
- Tez No: 65211
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Equipment, maintenance, preventive maintenance, reliability analysis, computer
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MADEN İŞLETMELERİNDE İŞ MAKİNALARININ ETKİNLİĞİNİ VE VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİR TAMİR BAKIM PROGRAMININ HAZIRLANMASI Sermin ELEVLİ Cumhuriyet Üniversitesi- Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet DEMİRCİ Bir madencilik faaliyetinin karlılığı büyük oranda ekipmanların- verimliliğine bağlıdır. Özellikle günümüz rekabet ortamında tüm çabaların üretim maliyetlerim düşürmek üzerine odaklanması, ekipmanların verimli bir şekilde çalıştırılmasına olan ihtiyacı daha belirgin bir hale getirmiştir. Bakım faaliyetleri, ekipmanların verimli bir şekilde çalıştırılmasını sağlayan vazgeçilmez bir araçtır. Etkili bir planlama ve kontrolle yürütülen bir bakım faaliyeti sonucunda; üretim hedefleri yakalanır, ekipman işletme maliyeti azalır ve böylece işletmenin karlılığı artar. Bu tez kapsamında yapılan çalışmanın hedefi, bakım yöneticilerine bakım işini planlama ve kontrol imkanı sağlayacak bir“Bakım Bilgi Sistemi”modeli oluşturmaktır. Bu amaçla geliştirilmiş olan model, bir bilgisayar programı haline getirilmiştir. Program, bakım veri tabanı oluşturulmasına, ekipmanın ve alt sistemlerinin arıza davranışlarının incelenmesine ve bir sonraki olası arıza zamanının hesaplanmasına imkan tanımaktadır. Bu programdan elde edilen bilgilerle, bakım peformansı değerlendirilebilmekte ve gerekli önleyici bakım planlaması yapılabilmektedir. Anahtar Kelimeler. Ekipman, Bakım, Önleyici Bakım, Güvenilirlik Analizi, Bilgisayar
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Master of Science Thesis DEVELOPMENT OF A COMPUTERIZED REPAIR-MAINTENANCE PROGRAM TO INCREASE EFFICIENCY AND PRODUCTIVITY OF MINING EQUIPMENT Sermin ELEVLİ Cumhuriyet University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Adviser: Prof. Dr. Ahmet DEMİRCİ Profitability of a mining operation is mainly dependent on the productivity of equipment used. In today's competitive world, all of the efforts are focused on decreasing of the production cost. One way of decreasing production cost is to increase equipment productivity. Maintenance is a necessary tool to ensure the productivity of equipment. An effective maintenance planning and control result in matching the production targets, decreasing the operation cost and increasing the productivity of operation. The aim of this study is to develop a“Maintenance Information System”model that enables managers to plan and control maintenance. For this purpose, a computer program has been written that helps to create a data base for maintenance, to evaluate equipment's and subsystems' failure behavior and to estimate next failure time. Maintenance performance can be evaluated and necessary preventive actions can planned using informations provided by the computer program.