Sağlık sektörü çalışanlarının kurumsal yönetim algısı ve iş tatmin düzeylerinin belirlenmesi: Kayseri örneği
Corporate governance perception and work satisfaction levels of health sector employees: Case of Kayseri
- Tez No: 652112
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AKSOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü, Hastane Yönetimi, Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Algısı, İş Tatmini, Health Sector, Hospital Administration, Institution Management, Institution Management Perception, Work Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Kurumsal yönetim kavramı sanayileşmenin artması ve küreselleşme ile son yüzyılda önemini giderek artırmıştır. Bu bakımdan sermayedarlar, yöneticiler, çalışanlar ve diğer menfaat sahiplerinin üzerinde durdukları konular arasında yer almaktadır. İşletme kârlılığını artırmada çalışanların verimliliği çok önemli bir yer tutmaktadır. Çalışanların verimliliğinin artırılması konusunda büyük gayret sarf eden yönetim kademesi, çalışanların iş tatmin düzeylerini artırmaya çalışmaktadır. Uluslararası sermayeden pay almak ya da aldığı payı artırmak yalnız işletmelerin değil devletlerin de hedefleri arasındadır. Kurumsal yönetim ilkelerine uygun yönetilen işletmeler ve iş tatmin düzeyi yüksek çalışanlar iş, finans ve akademik alanda kurumsal yönetim ve iş tatmininin birlikte değerlendirilen kavramlar arasında yer almasını sağlamıştır. Bu gelişim çerçevesinde kurumsal yönetim ve iş tatmin düzeyinin incelenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma yürütülürken sosyal bilimler alanında birincil veri toplama yöntemlerinin en yaygın kullanılanlarından biri olan anket uygulama yöntemine başvurulmuştur. Bu doğrultuda kullanılan anket formu, araştırma ile benzerlik gösteren çalışmalardan derlenerek oluşturulmuştur. Çalışmanın örneklemini Kayseri ilinde yer alan 5 özel hastane çalışanları (n=568) oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında kurumsal yönetim ve iş tatmini konuları ele alınmış olup sağlık sektörünün en önemli menfaat grupları arasında yer alan sağlık çalışanlarının iş yerlerindeki yönetim uygulamalarının kurumsal yönetim uygulamalarına yakınlığı konusundaki algılarının ve iş tatmin düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda araştırmada bağımlı ve bağımsız olarak iki değişken yer almaktadır. Bağımsız değişken demografik sorulardan oluşurken bağımlı değişkenler ise kurumsal yönetim algısı ve iş tatmin düzeyidir. Anketlerden elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; sağlık sektörü çalışanlarının kurumsal yönetim algıları ile çalışılan kurum, yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, kurumdaki görev ve kurumda çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların iş tatmin düzeyleri ile çalışılan kurum, yaş, medeni durum, öğrenim durumu ve kurumdaki görev değişkenlerine göre anlamlı bir ilişki olduğu da ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with growing industrialization and globalization, institution management has increased its significance within the last century. In this regard it is one of the topics that financiers, administrators, employees, and other beneficiaries put emphasis on. The employee's productivity has an important role on increasing business profitability. Showing great effort on increasing the employee's productivity, the management community works on enhancing the work satisfaction levels of the employees. Having a share or raising the present share taken from the international funds is not only an aim of the corporations but also the governments. Businesses that are directed appropriately to institution management principles and employees with high work satisfaction levels take a part in the evaluation of institution management, in the fields of business, finance and academy, and work satisfaction. The evaluation of institution management and work satisfaction levels is the purpose of this study. While conducting this study, public survey method is used which is one of the important method that is used in liberal art and primary data collection This survey has been gathered with the similarity between the study and the practice. The study samples are from 5 specific hospitals workers (n=568) in Kayseri. The aim includes to clarify the medical staffs' perception about the connection between the institution management and the implementation in their workplaces, and their satisfaction levels. There are two factors as dependent and independent within the study. While the independent actor contains demographical questions, the dependent factors are institution management and satisfaction levels. For the statistic analysis of the survey data, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 program is used. At the end of the study, it has been revealed that there is a connection between the institution management and the institution the employee has worked, his/her age, sex, educational background, duty and the duration worked in the institution. It has also been resulted that there is a connection between the survey participants satisfaction level and the workers institution, age, marital status, education, and the change of position in their institution.