Etkili zaman yönetiminin hizmet sektöründe verimlilik algısına pozitif katkısı üzerine görgül bir araştırma: Bir hastane örneği
An emprical research positive contribution of efficient time management to percepti̇on of producti̇vi̇ty in the service sector: A hospital example
  1. Tez No: 459959
  2. Yazar: KAYA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman Yönetimi, Verimlilik, Hastane İşletmesi, Time, Time Management, Productivity, Hospital Operation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Zaman yönetimi konusu işletme verimliliği, tasarruf ve kar edebilme noktasında işletmeler açısından oldukça önemli bir konudur. Bu durumun en önemli sebebi zamanın tekrar elde edilemeyecek bir kaynak olmasıdır. Günümüzde işletmeler arasındaki rekabet ileri bir boyuttadır. Küreselleşmenin gerçekleşmesi ve yönetim faaliyetlerinde kullanılan yöntemlerin değişmesi ile birlikte zamanın etkin kullanılması işletmeler açısından en önemli ayırıcı durumlardan biridir. Zaman yönetimin etkin bir şekilde yapılması işletmelerin diğer rakiplerinin önüne geçmesinde oldukça önemli bir faktördür. Bu araştırmada Siirt ilinde yer alan özel bir hastanede çalışanların zaman yönetiminin işletme verimliliği üzerindeki etkisine dair algıları incelemektedir. Araştırma bu hastane evreninde gerçekleştirilmektedir. Anketin ilk bölümünde kişisel bilgi formu yer almaktadır. İkinci bölümde örgütsel ve kurumsal zamanın işletme verimliliği üzerinde oluşturduğu farklılık araştırılmaktadır. Araştırmamızda Demir (2016) tarihinde geliştirilmiş olan“Zaman Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Demir (2016) tarafından geliştirilen bu ölçeğin güvenilirlik değeri 0,78 olarak analiz edilmiştir. Bu araştırmada araştırmanın güvenilirliği 0,855 olarak hesaplanmış olup cinsiyet, yaş ve görev sürelerine göre anlamlı bir farklılık bulunmaz iken öğrenim durumu ve gelir düzeylerine göre anlamlı farklılıklara rastlanmaktadır. Gerçekleştirilen bu çalışmada yapılan faktör analizi sonucunda yedi alt boyut elde edilmiştir. Araştırmaya katılan çalışanların işletme verimliliğinde“zamanın değerine yönelik farkındalık”düzeyi çok yüksek,“plansız çalışmanın olumsuz etkisi”düzeyi orta,“iş tanımı ve belirsiz hedeflerin olumsuz etkisi”düzeyi çok zayıf,“çalışma arkadaşlarından kaynaklı zaman kaybı”düzeyi yüksek,“aldırmazlık tutumu”düzeyi zayıftır.“İnsan kaynakları plansızlığının etkisi”düzeyi yüksek,“zaman kaybettiren unsurlara göre önceliklerin bilinmesi”düzeyi yüksek, olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Time management is a crucial issue in terms of operating efficiency, savings and profitability for a company. It is the only thing that can not be recovered. Today, competition among businesses is in an advanced dimension. With the change of the methods used in the management activities and realization of globalization effective use of time is one of the most important divergences in terms of businesses. Effective time management is an important factor when businesses come to running ahead of other competitors. In this research, the effect of time management in Private Siirt Hayat Hospital is examined. The research is carried out in this hospital universe. The first part of the questionnaire contains a personal information form. In the second part, the effect of time is examined in terms of differences in organizational and institutional time on operational efficiency. In our study, developed“Time Perception Scale”in Demir (2016) was used. The reliability value of this scale developed by Iron (2016) was analyzed as 0.78. In this study, the reliability of the research is calculated as 0,855 and there is no significant difference according to gender, age and term of employment, but significant differences are found according to education level and income levels. As a result of the factor analysis carried out in this study, seven sub dimensions were obtained. The level of“awareness of time value”is very high, the level of“adverse effect of unplanned work”is medium, the level of“negative effect of job description and ambiguous targets”is very low,“Time loss originating from colleagues”is high and the level of“disregard for attitude”is low. The level of“the impact of unplanned human resources”is high and the level of“knowing the priorities according to time-consuming elements”is high.