Sivas-Ulaş yöresi selestit cevherinin optimum öğütme ve zenginleştirme koşullarının araştırılması
  1. Tez No: 65212
  2. Yazar: ALPER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Selestit, Stronsiyum, Jig, Sarsıntılı masa, Celestite, Strontium, Jig, Shaking table
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİVAS-ULAŞ YÖRESİ SELESTİT CEVHERİNİN OPTİMUM ÖĞÜTME VE ZENGİNLEŞTİRİLME KOŞULLARININ ARAŞTIRILMASI Alper ÖZKAN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Yakup CEBECİ Dünya'da selestit cevherinin tüketimi hızla artmakta ve gelişen teknoloji ile birlikte stronsiyum bileşikleri yeni kullanım alanları bulmaktadır. Ancak selestit cevherlerinin toplam rezervi, yeni ve gelişen ihtiyaçları karşılayabilecek kadar değildir. Bu nedenle, mevcut rezervlerin daha verimli ve ekonomik olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Barit Maden Türk AŞ. 'ne ait selestit işletmesi zenginleştirme tesisine beslenen cevherin, optimum öğütme ve zenginleştirilme koşullan belirlenmiştir. Sarsıntılı masaya besleme malı hazırlamak amacıyla çubuklu değirmende belirlenen optimum öğütme koşullan; yaş öğütme, katı oranı %30, öğütme süresi 1 dak. ve değirmen dönüş hızı 55 dev/dak. (kritik hızın %55'i) olarak bulunmuştur. Tüvenan cevher ortalama %86.49 SrS04 içermektedir. Yapılan zenginleştirme çalışmaları sonucunda; tüvenan cevherin mevcut tane boyutunda zenginleştirilmesi (elle ayıklama, jig, yıkama, sarsıntılı masa ile zenginleştirme) ile %92.84 SrS04 tenörlü konsantre %90.24 verimle, tamamı -8.00 mm'ye kınlan cevherin jig ve sarsıntılı masa ile zenginleştirilmesiyle %96.28 SrS04 tenörlü konsantre %91.18 verimle ve tamamı -2.00 mm'ye öğütülen cevherin sarsıntılı masa ve Multi Gravite Separator ile zenginleştirilmesiyle ise %94.91 SrS04 tenörlü konsantre %91.63 verimle kazanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MSc Thesis INVESTIGATION OF OPTIMUM GRINDING AND CONCENTRATION CONDITIONS FOR SİVAS-ULAŞ CELESTITE ORE Alper ÖZKAN Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Yakup CEBECÎ The consumption of celestite ore is increasing rapidly worldwide and strontium compounds are finding new fields of use. However, the reserves of celestite ores are not enough to meet new and developing demands. For this reason, present reserves must be evaluated more efficiently and economically. In this study, optimum grinding and concentration conditions for an ore belonging to 'Barit Maden Türk A.Ş.', have been discovered. Optimum conditions in rod mill grinding to prepare feed material for shaking table are as follows: Wet grinding, 30% solid, 1 minute grinding time and a mill speed of 55 rpm. Run of mine ore contains on average of 86.49% SrS04. Experimental work indicated that a 92.84% SrS04 concentrate with a recovery of 90.24% could be obtained without any size reduction (hand picking, jig, washing and shaking table). When the ore was crushed below 8.00 mm, a concentrate was obtained with a grade and recovery of 96.28% SrS04 and 91.18%, respectively by jigging and shaking table concentration. Finally, grinding the ore below 2.00 mm and shaking table and Multi Gravity Separator concentration yielded a concentrate assaying 94.91% SrS04 with a 91.63% recovery.