Türk toplumunda metabolik sendrom tanısı için bel çevresi sınırları
Cutoff point of waist circumference for the diagnosis of metabolic syndrome in Turkish population
- Tez No: 652123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HURŞİTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sınır değeri, metabolik sendrom, Orta Doğu, Türkiye, bel çevresi, Cutoff value, metabolic syndrome, Middle East, Turkey, waist circumference
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Metabolik sendrom, dünya çapında bir sağlık sorunudur. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) abdominal obezite tanısı için bel çevresi sınırlarının toplum ve ülkeye özgü tanımını önerir. Bu çalışmada, Türk nüfusunun bel çevresi eşik değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tasarımı ve yöntemleri: Çalışma rutin check-up ve kan testleri için hastanenin merkez laboratuara başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 1379 gönüllü (767 kadın ve 612 erkek) ile yapılmıştır. Katılımcıların metabolik sendrom tanısı IDF kriterleri varlığı (bel çevresi hariç) açısından değerlendirildi. Sonuçları: Metabolik sendrom tanısı için IDF tarafından tanımlanan ≥ 2 risk faktörleri olan hastaların bel çevresi sınır değerleri belirlemek için, cinsiyet ayırıma göre ROC eğrisi çizilmiştir. Erkek ve kadın için ROC eğrisi altında kalan alan sırasıyla 0.69 ve 0.75 idi. Kadınlar ve erkekler için çoklu risk faktörleri varlığında (en az % 80 duyarlılık ile) tahmin etmek için bel çevresi eşik değerler sırasıyla 94 cm ve 96 cm idi. Tartışma: Türkiye için, metabolik sendrom tanı kriteri olarak IDF'in Avrupa toplumu için önerdiği bel çevresi sınırı yerine, bu çalışmada elde edilen bel çevresi sınırlarını (yani, erkekler için 94 cm, kadınlarda 96 cm) kullanmak daha gerçekçi olacaktır. Sonuç: Uluslar arası Diyabet Federasyonu, abdominal obeziteyi MetS tanısı için bir ön koşul olarak göstermiştir ve basit bir tarama aracı olarak bel çevresi ölçümünü benimsemiştir. IDF, abdominal obezitenin tanısı için bel çevresinin cut-off değerlerinin topluma ve ülkeye özgü olarak tanımlanmasını da önermektedir. Sonuç olarak, yeni veriler veya kılavuzlar ortaya çıkana kadar, Türkiye'de abdominal obezite tanısı tanımı ve tanısı için IDF'nin Avrupalılar için tanımlamış olduğu cut-off değerleri yerine, bu çalışmada tanımlanmış olan bel çevresi cut-off değerlerini (kadınlar için 96 cm ve erkekler için 94 cm) kullanmak daha iyi olacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Metabolic syndrome is a worldwide health problem. The International Diabetes Federation (IDF) recommends population- and country-specific definition of cutoff points of waist circumference for the diagnosis of abdominal obesity. The purpose of this study was to determine waist circumference cutoff values of Turkish population. Research design and methods: The study was conducted on a total of 1379 subjects (767 female and 612 male) who admitted to the study hospital's central laboratory for routine check-up and blood tests and accepted to participate in this study. The participants were evaluated for the presence of IDF criterias (other than waist circumference) of the diagnosis of metabolic syndrome. Conclusions: For Turkey, it is more rational to use the waist circumference cutoff points identified at this study (ie, 94 cm for men, and 96 cm for women) than to use the IDF's cutoff points recommended for the Europid subjects for the diagnosis of metabolic syndrome. Results: To determine the cutoff values of waist circumference for predicting ≥2 risk factors defined by IDF, a ROC curve was plotted for each sex separately. The area under the ROC curve for men and female was 0.69 and 0.75, respectively. The cutoff values of waist circumference for predicting the presence of multiple risk factors (with at least 80% sensitivity) for men and women were 94 cm and 96 cm, respectively.