Örgüt iklimi ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişki: Sivas örneği
The relationship between organizational climate and organizational identity: The case of Sivas
- Tez No: 652167
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Örgütsel Özdeşleşme, Demiryolu Çalışanları, Demiryolu Makinaları İmalat Sanayii, Organizational Climate, Organizational Identification, Railway Workers, Railway Machinery Manufacturing Industry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmada, örgüt iklimi ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Örneklem grubunu, Sivas ilinde Demiryolu Makinaları İmalatı yapan bir işletmede çalışan 371 kişi oluşturmaktadır. Nicel yöntem kullanılan araştırmada, yüzyüze anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan anket formunda; demografik özellikler ile ilgili 6 soru, örgüt iklimi ile ilgili 22 soru ve örgütsel özdeşleşmeyle ilgili 6 soru olmak üzere toplam 34 soru bulunmaktadır. 12 Ağustos 2020 - 04 Eylül 2020 tarihleri arasında işletmede ulaşılabilen her çalışana anket formu dağıtımı yapılarak gerçekleştirilmiştir. Söz konusu zaman diliminin sonunda 371 geçerli anketten veriler elde edilmiştir. Analizlerin yapılmasında SPSS 23.0 ve AMOS programı kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklere ilişkin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri ile birlikte Doğrulayıcı(DFA) ve Açıklayıcı(AFA) faktör analizleri yapılmıştır. Dağılım normalliğini belirlemek amacıyla, basıklık ve çarpıklık değerleri incelenmiştir. Regrasyon ve korelasyon analizileri yapılarak değişkenlere ilişkin istatistiksel veriler yorumlanmıştır. Demografik özelliklerin, örgüt iklimi ve örgütsel özdeşleşme ile pozitif ve anlamlı ilişkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırma neticesinde Örgüt iklimi ile Örgütsel özdeşleşme arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between organizational climate and organizational identification. The sample group consists of 371 people working in an enterprise that manufactures Railway Machines in Sivas province.The quantitative method was used in the study, face-to-face questionnaire technique was used. In the questionnaire form used in the research; There are totally 34 questions including 6 questions about demographic features, 22 questions about organizational climate in 5-likert type and 6 questions about organizational identification in 5-likert type. Questionnaire forms were distributed to every employee who can be reached in the enterprise between 12 August 2020 - 04 September 2020. At the end of the said time frame, data were obtained from 371 valid questionnaires. SPSS 23.0 and AMOS program were used for analysis. Confirmatory (CFA) and Explanatory (EFA) factor analyzes were conducted along with the validity and reliability analyzes of the scales used in the study. Kurtosis and skewness values were examined in order to determine the distribution normality. Statistical data regarding variables were interpreted by performing regression and correlation analysis. It was determined that demographic characteristics have positive and significant relationships with organizational climate and organizational identification. As a result of the research, it was determined that there is a positive relationship between organizational climate and organizational identification.