Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan yönetici sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenlerin kaynaştırma ve bütünleştirme kavramlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Analysis of the opinions of directors, classroom teachers and guide teachers who work at the schools affiliated to the Ministry of Education regarding the concepts of unification and inclusion
- Tez No: 652168
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİDE KARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Bütünleştirme, Sınıf öğretmenleri, Rehber öğretmenler, idareciler, mainstreaming, Inclusion, Classroom teachers, Counselor teachers, administrators
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bireylerin en temel haklarından biri eğitim öğretim hakkıdır. Bu hak anayasamızın 42. Maddesi ile garanti altına alınmıştır. Bireylere bu hak sunulurken sunulan hizmetin çağın gereksinimlerine cevap verebilmesi ve bu hizmet sunulurken bireylerin bireysel farklılıklarının göz önünde bulundurması gerekir. Bireysel farklılıklara uygun olarak sunulacak en önemli eğitim öğretim hizmetlerinden biri kaynaştırma bir diğeri de bütünleştirmedir. Eğitim sistemi içinde önemli bir yere sahip olan bu iki uygulamada idareciler, sınıf öğretmenleri ve rehber öğretmenlerin katkısı yadsınamaz. Bu araştırma Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan idareci, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenlerin kaynaştırma ve bütünleştirme kavramlarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. İlgili araştırma 2019-2020 Eğitim öğretim yılında Elazığ ilinde görev yapan idareci, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen olarak görev yapan 23 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma nitel bir araştırma olup, veriler işlenirken içerik analizi yönteminden yararlanılmış, veriler toplanırken yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Yapılan çalışmada katılımcıların kaynaştırmaya yönelik görüşleri, katılımcıların bütünleştirmeye yönelik görüşleri ve katılımcıların kaynaştırma ile bütünleştirme arasındaki farklara ilişkin görüşleri olmak üzere 3 ana tema ve 16 alt tema ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların kaynaştırma eğitimine yönelik bilgilere hakım oldukları, bütünleştirme eğitimine yönelik bilgi düzeylerinin yeterli olmadığı ve bu iki kavramın uygulayıcıları açısından aynı veya içerik olarak benzer kavramlar olarak kabul edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most fundamental rights of individuals is the right to education. This right is guaranteed by Article 42 of our constitution. While providing this right to individuals, the service provided must be able to meet the needs of the age and take into account the individual differences of individuals while providing this service. One of the most important education and training services to be offered in accordance with individual differences is mainstreaming and the other is integration. The contribution of administrators, classroom teachers and guidance counselors cannot be denied in these two applications, which have an important place in the education system. This research was carried out to determine the views of administrators, classroom teachers and counselors working in the Ministry of National Education on the concepts of inclusion and integration. The related research was conducted with 23 participants working as administrators, classroom teachers and guidance counselors in the province of Elazig in the 2019-2020 academic year. This research is a qualitative research, content analysis method was used while processing the data and semi-structured interview technique was used while collecting the data. In the study, 3 main themes and 16 sub-themes were revealed: the opinions of the participants on inclusion, the views of the participants about the integration, and the opinions of the participants on the differences between mainstreaming and integration. As a result of the research, it was concluded that the participants had a good knowledge of inclusive education, their level of knowledge about inclusive education was not sufficient, and these two concepts were accepted as the same or similar concepts in terms of their practitioners.