Karbon fiber ile moddifiye edilen lamine ahşap yapı kerestelerin bazı performans özelliklerinin belirlenmesi
Development of some performance characteristics of wood laminate structures modified by carbon fiber
- Tez No: 652305
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Ahşap Lamine, Yapı, Karbon Fiber, CFRP, Güçlendirme, Laminated Wood, Building, Carbon Fiber, CFRP, Strengthening
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ahşap yapı malzemesi olarak ilkel çağlardan günümüze kadar çeşitli gelişimler göstererek kullanılmış doğal bir malzemedir ve diğer yapı malzemeleri içinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Ahşap yapılarda kullanılan malzemeler, uygulanan teknik ve yöntemler, yapı endüstrisinde yaşanan önemli gelişimler nedeniyle değişime uğramış ve günümüzde uygulanan tekniklere ulaşılmıştır. Ahşap yanabilen bir malzemedir. Diğer yapı malzemelerine göre tutuşma sıcaklığı düşüktür ancak yangın esnasında ahşap taşıyıcıların dirençlerini uzun süre muhafaza etmesi, canlıların kaçması için yeterli süreyi temin edebilmektedir. Bu çalışmada farklı proses teknikleri kullanılarak karbon fiber takviyeli yapıştırılmış lamine ahşap (CFRP) malzeme üretilmiştir. Çalışmada ahşap hammaddesi olarak 3 farklı kalınlıkta Avrupa Ladini (Picea abies) ağacı ve tek yönlü karbon fiber malzeme kullanılmıştır. Kullanılan karbon fiber kumaşlar 4 farklı uygulama bölgesine yapıştırılmıştır. Yapıştırıcı olarak epoksi ve poliüretan tutkalları kullanılmıştır. Yapısal boyutta üretilen CFRP malzeme üzerinde standartlara uygun olarak yoğunluk, rutubet, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, testleri yapılmıştır. Yapılan bu testler sonucunda proses farklılıklarının etkisi belirlenecektir. Fiziksel ve mekanik davranışlarındaki değişimler istatistiki olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak elde edilen veriler dâhilinde ahşap yapı sektörü ile birlikte laminasyon sistemi kullanan birçok sektöre hitap etmesinden dolayı geniş bir pazar sahasının kullanabileceği etkin bir proje çalışması ortaya konulacaktır. Bu malzemenin üretimiyle ülke ekonomisine katma değeri yüksek bir ürün kazandırılması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
As a wooden building material, it is a used natural material showing various developments from primitive times to daylight and has an important place in other building materials. The materials used in wooden structures, the techniques and methods applied, have been changed due to the significant developments experienced in the building industry and reached to the techniques applied today. Wood is a burning material. It has a low ignition temperature compared to other building materials, but it can provide enough time for the survivors to keep the resistance of wood carriers for a long time during the fire. In this work, carbon fiber reinforced laminated wood (CFRP) material will be produced using different process techniques. In the study, three different thickness European Spruce (Picea abies) trees as wood raw materials and unidirectional carbon fiber material with used. Carbon fiber fabrics to be used will be bonded to 4 different application areas. Epoxy and polyurethane adhesives used as adhesives. The CFRP material to is produced at the structural size will be subjected to density, moisture, bending resistance, flexural modulus, and tensile strength parallel to the fibers, longitudinal tensile-shear (adhesion) and resistance, because of these tests, the effect of process differences will be determined. Changes in physical and mechanical behavior it is given to the literature in the light of the test data As a result, within the data obtained, an effective thesis work was put forth which can be used by a wide market area since it is addressed to many sectors using the lamination system together with the wood construction sector. With the production of this material, it is planned to give a high value-added product to the economy of the country.