Mevcut bir binanın performans analizinin doğrusal olmayan yöntemle incelenmesi
Investigation of performance analysis of an existing building with nonlinear method
- Tez No: 652326
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İtme Analizi, Kapasite Spektrumu Yöntemi, Deplasman Katsayısı Yöntemi, Sismik Performans, Pushover Analysis, Capacity Spectrum Method, Displacement Coefficient Method, Seismic Performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son yıllarda inşaat mühendisleri, bir yapı içerisinde bulunan plastik akma miktarını ve yerini doğrudan tahmin eden doğrusal olmayan statik analiz veya itme analizine yönelmektedir. Türkiye'de bu durumdan önce inşa edilen yapıların onarılması veya güçlendirilmesi gerekebilir ve analizleri, dayanıklıkları, rijitlikleri veya süneklikleri ile ilgili varsayımlar güvenilir olmayabilir. Mevcut bir binada doğrusal olmayan analiz kullanılarak sismik performans değerlendirmesi yapılmış ve kapasite spektrum yöntemi ile deplasman katsayısı yöntemi performansa dayalı bir analiz yöntemi olarak dikkate alınarak bir takım sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, civil engineers have been turning to nonlinear static analysis or thrust analysis, which directly estimates the amount and location of plastic flow in a building. repairing or strengthening of structures built before the situation in Turkey and analysis may be required, durability, stiffness or assumptions regarding ductility may not be reliable. In an existing building, seismic performance evaluation was made using nonlinear analysis and a number of results were obtained by considering the capacity spectrum method and the displacement coefficient method as a performance-based analysis method.