Mobbing'in çalışanlara ve motisvasyonlarına etkileri: Bir kamu kuruluşunda uygulama
Mobbing's impact on employees and motivations: Implementation in a public institution
- Tez No: 652325
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Motivasyon, İşletme, Mobbing, Motivation, Business
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde mobbing kavramı işletmeler açısından önem arz etmektedir. Mobbing bir kişinin mevki, güç ya da otorite gibi nedenlerle çalışma arkadaşlarına, astlarına veya üstlerine sergilemiş olduğu olumsuz davranışlardır. Bu davranışlar kişileri işten soğutmaya, yanlış yapmaya, başarılarını engellemeye ve özgüvenlerinde kayıplar yol açmasına yöneliktir. Dünyada ve ülkemizde mobbing kavramı son yıllarda daha da önemli hale gelmiştir. Artan rekabet ortamı içerisinde işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri adına verimliliklerinin yüksek olması gerekmektedir. İşletme bünyesinde yaşanabilecek mobbing olgusu verimliliğin oluşmasında en büyük engeldir. Mobbinge maruz kalan kişi kendini yetersiz görmekte ve huzursuz bir ruh haline girmektedir. Maruz kaldığı davranışlar onun verimliliğini etkilemekte ve işletmeye sağladığı katkıda gerek süreci yavaşlatması gerek hatalı işlerin gerçekleşmesi konusunda etkin olmaktadır. Kişinin mobbing sonrası sergilediği davranışlar çalışma ortamında da yankı bulmakta ve diğer kişilerde de tedirginlik ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu tedirginlik sonucunda ise işletme içi motivasyon düşmekte ve yapılan işlerde bireysel verimlilik düşmektedir. Bireysel verimliliğin düşmesi ise işletme verimliliğin düşmesinde temel sebeptir. Bu çalışma ile mobbingin kişilerin motivasyonlarına, kişinin benliğine ve işletmeye etkileri araştırılmaktadır. Mobbing ve motivasyon olgularının sebepleri, mobbinge maruz kalınması durumunda yaşanması muhtemel sonuçlar çalışma ile birlikte ele alınmaya çalışılmaktadır. Çalışma mobbinge farkındalık oluşturmak ve mobbinge karşı önlem almak amacıyla önem arz etmektedir. Çalışmada anket yöntemi ile toplanmış veriler sonucunda ortaya çıkan durum belirtilecek ve hem işletmeler hem de kişiler açısından hem motivasyon hem mobbing konusunda öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of mobbing is important for businesses. Mobbing is the negative behavior a person exhibits to colleagues, subordinates or superiors for reasons such as position, power or authority. These behaviors are aimed at cooling people off the job, making mistakes, preventing their achievements and causing losses in their self-esteem. The concept of mobbing in the world and in our country has become even more important in recent years. In order to maintain the assets of businesses in an increasing competitive environment, their efficiency must be high. The phenomenon of mobbing within the business is the biggest obstacle in the formation of efficiency. The person exposed to mobbing sees himself as incompetent and becomes an uneasy mood. The behaviors he is subjected to affect sway ingesting his productivity and his contribution to the business are both about slowing down the process and making the wrong work happen. The behaviors of the person after mobbing also resonate in the work environment and unease occurs in others. As a result of this unease, intra-business motivation decreases and individual productivity decreases in the work done. Declining individual productivity is the main reason for the decrease in operating efficiency. This study investigates the effects of mobbing in people's motivations, the person's self and the business. The causes of mobbing and motivational cases, possible consequences in case of mobbing are tried to be addressed together with the study. The study is important to raise awareness of mobbing and to take precautions against mobbing. In the study, the resulting situation of the data collected by the survey method will be stated and suggestions will be presented both for businesses and individuals about both motivation and mobbing.