Protein ve DNA polimorfizminin saptanmasında kullanılan istatistiki yöntemler ve elektroforesiz tekniği
Statistical methods and electroforetic technique used in the determination of protein and DNA polymorhism
- Tez No: 65233
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Polimorfism, DNA Polimorfism, Nötral mutasyon, Polymorhism, DNA Polymorhism, Neutral Mutation II
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Doğal populasyonlarda genetik varyasyonun büyük kısmı generasyonlar boyunca korunur. DNA düzeyindeki genetik varyasyonun veya DNA polimorfizminin mekanizmasını anlayabilmek için öncellikle genetik varyasyonun ne düzeyde olduğunu belirlemek gerekmektedir. DNA polimorfizminin miktarı bir çok faktör ile belirlenebilmektedir. Bu faktörleri; mutasyon, doğal seleksiyon, populasyon büyüklüğü, populasyon yapısı ve göç şeklinde sıralamak mümkündür. Bunlar aynı zamanda populasyonlardaki genetik varasyonun kaynağıdır. Bu çalışmada, DNA polimorfizminin miktarını tahmin etmek için iki ölçüm üzerinde durulmuştur. Bu ölçümler, nükleotid çiftlerinin ortalama sayısı ve DNA dizilerinin bir örneğindeki ayrılma konumlarının sayısıdır. Nötral mutasyon random-drift hipotezi (nötral teori), bu ölçümler kullanılarak test edilir. Nötral mutasyon hipotezi, bir DNA dizisinin herhangi bir konumunda bir mutasyon meydana geliyorsa, başka bir mutasyonun, başka bir konumda tarafsız olarak meydana gelebileceğini ifade etmekte olup, mutasyonlarında bu şekilde tarafsız olduğunu varsaymaktadır. DNA polimorfizminin miktarının beklenen değeri; populasyon büyüklüğündeki değişim, populasyonun alt bölümleri içermesi ve doğal seleksiyon gibi farklı koşullar altında çalışılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
A large amount of genetic variation can be maintained in natural populations. In order to understand the mechanism of genetic variation or DNA polymorhism, we must primarily estimate the amount of genetic variation. The amount of polymorhism is determined by many factors such as mutation, natural selection, population size, population structure, migration, random genetic drift, etc. In this study, two measures for estimating the amount of DNA polymorhism have been examined. These measures are the average number of pairwise nucleotide differences and the number of segregating sites among a sample of DNA sequences. The neutral mutation-random drift hypothesis (The Neutral Theory) has been tested using these two measures. The neutral mutation hypothesis means that a mutation may occure in any site of DNA sequence independently from another mutation. The expectation of the amount of DNA polymorhism has been studied under several models including population subdivision change in population size and natural selection.