Hulefâ-i Râşidîn döneminin İslam tarihinde belirleyici rolü (Hz. Ebû Bekir dönemi)
The decisive role of the rightly guided caliphs in the history of Islam (The reign of Abu Bakr)
  1. Tez No: 652330
  2. Yazar: MERZUK GRABUS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ ORUÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Tarihi, Sahabe, Halife, Hz. Ebû Bekir, Medeniyet, History of Islam, Companion, Caliph, Abu Bakr, Civilization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Yapılan bu çalışmada Hz. Ebû Bekir dönemi ele alınmıştır. Dönem olarak Hz. Peygamber'den sonrası olması açısından ehemmiyet arz etmektedir. Konuya çalışırken mevcut çalışmalardan yararlanmakla birlikte ağırlıklı olarak birincil kaynaklara müracaat edilmiştir. Öncellikle temel İslam Tarihi kaynakları kullanılmıştır. Doktora çalışması bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın muhtevasından ve yönteminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde sahâbenin İslam medeniyetindeki yeri ve öneminden bahsedilmiştir. Bu bölümde ayrıca Hz. Ebû Bekir'in sahabe arasındaki yeri ve değeri de ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Hz. Ebû Bekir döneminde meydana gelen ana meseleler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Hz. Ebû Bekir dönemindeki uygulamalardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the period of Hz. Abu Bakr. This period of Islamic history is especially important because it follows the Prophet (pbuh) and his time immediately. Throughout the research, along with necessary primary sources, special attention has been paid the secondary sources as well. Sources of Islamic history were considered firstly. This doctorate thesis comprises of an introduction and three chapters. Introduction is composed of brief presentation of the thesis and its methodology. First chapter deals with the place and importance of sahabah in Islamic civilization. This chapter also explores the place and prominence of Abu Bakr among other sahabah. In the second chapter, I deal with the main developments of Abu Bakr's reign. And finally, the third chapter is mainly concerned with some of administrative dealings of Abu Bakr.