Menengiomalarda mirna-21, mirna107, mirna137 ve mirna-29b ekspresyonu
Menengi̇omalarda mirna-21, mirna107, mirna137 ve mirna-29b ekspresyonu
- Tez No: 652329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Meningioma, miRNA21, miRNA107, miRNA137, miRNA29b, Meningioma, miRNA-21, miRNA107, miRNA137, miRNA-29b
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Meningiomlar primer intrakranial tümörlerin yaklaşık %30'unu oluştururlar. Yavaş büyüyen tümörler olmakla beraber çoğunlukla iyi huylu olmalarına rağmen kötü huylu davranış gösterenleri de vardır. Çocukluk çağı meningiomları erişkin meningiomlarına göre daha yüksek malignite sıklığına sahiptir. Meningiomlar meninkslerin bulunduğu her bölgede görülmektedirler. Meningiomların oluşumunda spesifik genlerin fonksiyon bozuklukları olabileceği belirtilmektedir. Bu oluşuma tümör baskılayıcı genlerin inaktivasyonu, onkogenlerin aşırı salınımı sebep olabilir. Meningiomlarda tespit edilen ve en sık gözlenen anormallik olan 22. kromozom delesyonlarının dışında yine sıklıkla kromozom 1p, 3p, 6q, 10q ve kromozom 14q kayıpları özellikle atipik ve malign meningiomlarda saptanmıştır Kanserde microRNA (miRNA) profilinin ve görevlerinin analiz edildiği güncel çalışmalar glioblastoma, hepatoselüler karsinom, meme, akciğer, kolon ve prostat kanserlerinde çeşitli tümör tiplerinin patogenezi hakkında önemli bilgiler vermiştir. miRNA'lar endojen yaklaşık 18-25 nükleotidli RNA'nın kodlanmayan bölgesinin bir üyesidir. Meningiomaların gelişiminde rol oynayan moleküler olayları ortaya çıkarmak için önemli bir çaba sarfedilmesine rağmen, meningiomların miRNA ile ilişkili olduğunu gösteren yeterince çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada meningiomalarda miRNA-21, miRNA-107, miRNA-137 ve miRNA-29b seviyeleri genomik olarak araştırılmıştır. Çalışmamız S.B. İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi kliniğinde meningioma nedeniyle opere edilen yaşları 32 ile 80 arasında değişen 34 kadın ve 16 erkek olmak üzere toplamda 50 hasta üzerinde yürütülmüştür. Sonuç olarak; miRNA-21 ekspresyonu histopatolojik grade artışı ile birlikte anlamlı bir artış göstermiştir, miRNA107 ekspresyonu histopatolojik grade artışı ile birlikte anlamlı bir azalma göstermiştir, miRNA137 ve miRNA-29b ekspresyonları ile histopatolojik grade arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Meningiomas are among the most frequent tumors of the intracranial brain, accounting for 30% of all central nervous system tumors. Although vast majority is benign and growing slowly there are also malignant once. The childhood meningiomas tend to act more malignant than adulthood meningiomas. Meningiomas can ocur where meninges exist. The dysfunction of specific genes in the formation of meningioma is reported. One of the most common events associated with meningioma tumorigenesis is deletion in chromosome 22q. Additional genetic events in meningiomas include chromosomal deletions in 1p, 3p, 6q, 10q, and 14q. Recent studies analyzing microRNA (miRNA) profiles and functions in cancer have provided valuable information about the molecular pathogenesis of several tumor types, including glioblastoma, hepatocellular carcinoma, and breast, lung, colon, and prostate cancer. miRNAs are a family of small 18-25 nucleotides, endogenous, noncoding RNAs. Although there has been considerable effort to reveal molecular events involved in the development of meningiomas, there has been no report, to our knowledge, on the miRNA signatures of meningiomas. In this study, we carried out a genome-wide array screen comparing miRNA-21, miRNA107, miRNA137 ve miRNA-29b levels in meningiomas. In our study, (16 men and 34 women) 50 cases with meningioma were included ranging age from 32 to 80 in M.H. Istanbul Education and Research Hospital Neurosurgery clinic. As a result; miRNA-21 expression showed a significant increase with histopathologic grade increase, miRNA-107 expression showed a significant reduction with the histopathologic grade increase, miRNA-137 and miRNA-29b expression were not statistically significant between the histopathologic grade.