Nuri Pakdil'in şiirlerinde dini unsurlar ve değerler
Religious elements and values in Nuri Pakdil's poems
  1. Tez No: 652338
  2. Yazar: SEMANUR HALİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER CENGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Dini Unsur, Değer, Nuri Pakdil, Şiir, Religion Psychology, Religious Element, Value, Nuri Pakdil, Poetry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Nuri Pakdil, Türk Edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden biridir. Başta deneme olmak üzere, oyun, çeviri, röportaj, söyleşi, anı, mektup ve şiir gibi pek çok edebi türde eserler vermiştir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli simalarından birisi olan Pakdil, devrimci duruşu ile dikkat çeken bir fikir adamıdır. İslami camianın önemli temsilcilerinden olan Pakdil, eserlerindeki özellikle de şiirlerindeki temaları ele alış biçimi ile kendi camiasında dahi farklılık göstermektedir. 1934-2019 yılları arasında yaşayan Pakdil, edebiyatçı kimliğinin yanı sıra, İslami hassasiyeti olan entelektüel bir kişiliğe de sahiptir. O, kendi ifadesi ile“Devrimci bir Müslüman”ve“Devrimci bir Yazar”dır. Yaşadığı dönemde, meydana gelen ulusal ve uluslararası pek çok değişikliğe tanıklık eden Pakdil, bu hadiselere tepkisiz kalmayarak, eserleri aracılığıyla sosyal, siyasi ve dini birçok konuda fikirleri ile kamuoyunu etkilemeyi başarmıştır. Bu çalışmada Pakdil'in şiirlerinin altyapısını oluşturan dini unsurlar ve değerler, tespit etmeye gayret edilmiştir. Dokümanter yöntem kullanarak hazırlanan bu çalışma Pakdil'i tanımak ve tanıtmak açısından elbette yeterli olmayacaktır. Sanatçı ve şair kişiliğinin yanı sıra eserlerinde tercih ettiği edebi dil ve üslubu Pakdil'i anlamayı zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda“Nuri Pakdil'in Şiirlerinde Dini Unsurlar ve Değerler”isimli çalışmada; Pakdil'in şiirleri; kişiliği, ideolojisi ve muhafazakârlığı bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nuri Pakdil is one of the eminent writers of Turkish Literature. He has produced many literary works, in a vast diversity such as essays, theaters, translations, interviews, memoirs, letters and poetry. Pakdil, one of the important figures of Turkish literature in the late century, is an intellectual who draws attention with his revolutionary stance. Pakdil, one of the important representatives of the Islamic community, differs even in his own community with the way he deals with the themes in his works, especially in his poems. Pakdil lived between 1934-2019. Besides his literary identity, He has an intellectual personality with an Islamic sensitivity. He is, in his own words, a“Revolutionary Muslim”and a“Revolutionary Writer”. Pakdil, who witnessed many national and international changes in his lifetime, did not remain unresponsive to these events and managed to influence the public opinion with his ideas on many social, political and religious issues through his works. In this study, we tried to determine the religious elements and values that constitute the basis of Pakdil's poems. This study, which we have prepared using the documentary method, will of course not be enough to get to know and introduce Pakdil. In addition to his artistic and poetic personality, the literary language and style he prefers in his works makes it difficult to understand Pakdil. In this context, in our study named“Religious Elements and Values in Nuri Pakdil's Poems”; It has been studied Pakdil's poems in the context of his personality, ideology and conservatism.