Kolon adenokarsinomlarında asprosin, meteorin like-protein ve irisin immünreaktivitelerinin araştırılması
Investigation of immunreactivity of asprosin, meteorin like-protein and irisin in colon adenocarcinomas
- Tez No: 652437
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: asprosin, irisin, metrnl, kolon adenokarsinom, asprosin, irisin, metrnl, colon adenocarsinom
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kolorektal kanserler dünya çapında önemli bir sağlık sorunudur ve kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. Kolorektal kanserlerin %98'inin patolojik alt tipi adenokarsinomdur. Kanser hücreleri ortamdaki oksijen varlığından bağımsız olarak aeorobik glikoliz ile enerji elde etmektedirler. Yakın zamanda asprosin, meteorin like-protein (METRNL) ve irisin adında glukoz metabolizması üzerine etkili hormonlar keşfedilmiştir. Bu çalışmada kolon adenokarsinomlarında asprosin, METRNL ve irisin immünreaktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinden rastgele seçilen 60 kolon adenokarsinomu (20 grade I, 20 grade II, 20 grade III) ve 20 normal kolon mukozası örneği alındı. Toplam 4 gurupta asprosin, METRNL, irisin immünohistokimyasal olarak boyanıp düzeyleri incelenmiştir. Grade I ve Grade II kolon adenokarsinomlarında irisin immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir. Grade I ve Grade II kolon adenokarsinomları ile karşılaştırıldığında ise Grade III kolon adenokarsinomunda irisin immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanmıştır. Grade I ve Grade II kolon adenokarsinomlarında asprosin immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir. Grade III kolon adenokarsinomunda asprosin immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma izlenmiştir. Grade I kolon adenokarsinomunda METRNL immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik gözlenmezken, Grade II kolon adenokarsinomlarında METRNL immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir. Grade III kolon adenokarsinomunda METRNL immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma izlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada kolon adenokarsinomlarında irisin, asprosin, METRNL immünreaktivitelerinde değişikliğin gözlenmesi nedeniyle gelecekte daha ayrıntılı çalışmalar ile kolon adenokarsinomlarının erken tanısı ve gradelenmesinde rol oynayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancers are an important health problem worldwide and are the leading cause of cancer-related deaths. The most common form of coleraktal cancer is adenocarcinoma constituting 98% of all cases. Cancer cells derive their energy by aerobic glycolysis independent of the presence of oxygen in the environment. Recently, hormones effective on glucose metabolism have been discovered, namely asprosine,meteorin like-protein (METRNL) and irisin. In this study, we aimed to investigate the immunoreactivity of asprosine, METRNL and iris in the colon adenocarcinomas. Randomly selected 60 colon adenocarcinoma (20 grade I, 20 grade II, 20 grade III) and 20 normal colonic mucosa samples were taken from the archives of Fırat University, Department of Pathology. Immunohistochemically staining and levels of asprosin, METRNL and irisin were examined in a total of 4 groups. A statistically significant increase in the immunoreactivity of the irisin was observed in Grade I and Grade II colon adenocarcinomas. When compared with Grade I and Grade II colon adenocarcinomas, there was a statistically significant decrease in the immunoreactivity of the irisin in Grade III colon adenocarcinoma. A statistically significant increase in asprosin immunoreactivity was observed in Grade I and Grade II colon adenocarcinomas. A statistically significant decrease in asprosin immunoreactivity was observed in grade III colon adenocarcinoma. While there was no statistically significant difference in METRNL immunoreactivity in Grade I colon adenocarcinoma, a statistically significant increase in METRNL immunoreactivity was observed in Grade II colon adenocarcinomas. A statistically significant decrease in METRNL immunoreactivity was observed in grade III colon adenocarcinoma. In conclusion, we think that changes in irisin, asprosin, and METRNL immunoreactivities in colon adenocarcinomas may play a role in the early diagnosis and grading of colon adenocarcinomas with more detailed studies in the future.