Yaş gruplarına göre ergenlerde sosyal eğilimlerin gözlenmesi
Obsevation ofsocial trends in different age groups
  1. Tez No: 652451
  2. Yazar: GÖKÇE İŞCAN
  3. Danışmanlar: Specialist İSMAİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Sosyal Eğilim, Fatih Sosyal Eğilim Ölçeği, Adolescence, Social Trends, Fatih Social Trends Scale
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada; Aile Hekimliği bakış açısıyla 11-20 yaş arası ergenlerin farklı yaş gruplarına göre sosyal eğilimlerinin“Fatih Sosyal Eğilimler Ölçeği 11-20 yaş versiyonu”ile değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 01 Ocak 2012 - 31 Aralık 2012 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniği ile Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran, 11-20 yaş arası hastalardan çalışmaya katılmayı kabul edenler ve 26 soru, 6 faktörden oluşan“11-20 yaş arası Fatih Sosyal Eğilimler”anketini dolduran 585 ergen dahil edildi. Veriler SPSS 16.0 istatistik programı ile analiz edildi. Faktör skorlarının genel ortalaması ile ölçeğin total skoru hesaplandı. Faktörlerin birbiri üzerine etkileri FAKTÖRYEL ANOVA testi ile analiz edildi. Çalışma grubunun yaş gruplarına göre dağılımı gibi özellikler deskriptif tipte analizlerle (sayı, yüzde, ortalama ve s.s) ortaya kondu. İkili bağımsız grup karşılaştırmaları Mann-Whitney-U gruplar testi ile yapıldı. Bulgular: Ergenlerin sosyal uyum, maddeden kaçınma, şiddetten kaçınma, okul statüsü, aile statüsü, hedef ve ideallerini etkileyen ortak faktörün“düzenli kitap okuma”olduğu görüldü. Ayrıca“sosyal uyum”üzerine“cinsiyetin”,“şiddetten kaçınma”ve“okul statüsü”üzerine“yaş aralığının”,“aile statüsü”üzerine“düzenli spor yapmanın”etkili olduğu bulundu. Sonuç: Yaş grupları arasında Sosyal Eğilim Ölçeğinin değişik faktörlerinin skorları bakımından istatistiksel farklılık mevcuttu. Çalışmamızda kullandığımız, daha önce geliştirilmiş olan“Fatih Sosyal Eğilimler Ölçeği”bu farklılıkları belirlemek için kullanılabilir. Ergenlikle ilgili yaklaşımlar konusunda çalışmamızda anlamlı bulunan sonuçlar da göz önünde tutulması bu konuda verilecek olan rehberlik hizmetlerine de yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: In this study we aimed to determine the social trends in different age groups of adolescets between the ages of 11 to 20 by using“Fatih Social Trends Scale for adolescents”. Material and Methods: The“Fatih Social Trends Scale”questionnaire was applied to volunteer 585 adolescents who agreed to participate in this study and consulted to Ankara Training and Research Hospital, Pediatrics and Family Medicine outpatient clinics between 1 January 2012 and 31 December 2012. This scale consists of 26 questions and 6 factors about social trends of adolescents. The data processed in SPSS package 16. These participants avarage scores and general mean of total scores based on“Fatih Social Trends Scale”are calculated. The general mean of scores are compared with general linear model (FACTORİAL ANOVA). Types of descriptive features such as the distribution of age groups in the study group analysis (number, percentage, mean and sd) was revealed. Then, Mann-Whitney-U test were used for more advanced comparisons in dual tests. Results: When the study group factor score avareges were compared, it was seen that all factors are affected by“regular book reading”like“social adaptation and status”,“lack of drug abuse”,“avoidance of violence”,“school status”,“family status”,“targets and ideals”. Also our findigs indicate that“social adaptation and status”correlated to gender;“avoidance of violence”and“school status”correlated to age range and“family status”correlated to do sports regularly. Conclusion: 'Fatih Social Trends Scale' scores of various factors shows that there are statistical differences between the“age groups”. The findings by using previously developed phsychosocial scale in this study can be used for developing benefical applications for adolescents. Significant differences in the approaches puberty study results will be taken into account in this regard, which is thought to affect guidance services.