Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Sodom ve Gomore romanındaki kelime gruplarının incelenmesi
The research of word groups in Sodom ve Gomore which was written by Yakup Kadri Karaosmanoğlu
- Tez No: 652487
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sodom ve Gomore, Kelime Grubu, Roman, Sodom ve Gomore, Wordgroup, Novel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışma, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun“Sodom ve Gomore”adlı eserinde yer alan kelime gruplarının incelenmesinden oluşmaktadır. Türkiye Türkçesinde“kelime grupları”nın daha net anlaşılması amacıyla bu roman üzerinde çalışma yapılmıştır. Konuya bir kaynak daha sunulmak amaçlanmıştır. Çalışmaya başlarken,“kelime grupları”konusunda yazılmış olan eserler incelenmiş, dilbilimcilerin bu konudaki görüşleri belirlenmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve üzerinde çalışma yaptığımız“Sodom ve Gomore”adlı eseri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kelime gruplarının tanımı, özellikleri ve çeşitli kaynaklardaki ele alınış şekilleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde“Sodom ve Gomore”adlı eserdeki kelime grupları tasnif edilerek verilmiştir. Bu bölümde, kelime grubunu oluşturan kelimeler koyu yazılmış, sayfa ve satır numaraları yay ayraç içinde gösterilmiştir. Numaralandırma yapılırken ekte verilen metin esas alınmıştır. Yazarın hangi kelime gruplarını ne kadar kullandığı ve bu kullanılışın üslubunu nasıl etkilediği konusu ise sonuç bölümünde belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This is the study of word groups in“Sodom ve Gomore ”, which was written by Yakup Kadri Karaosmanoğlu. Thetopic of wordgroups, which is a discussiontopic in Turkish in Turkey, is mostly studied in types of written work ssuch as stories or novels. Thus, it is thought that it would be be neficial to choose the type of travel writing, on which not many studies have been carried out, as it could contri bute to the topic of word groups. Before the completion of the study, written works on word group shave been examined, and the views of linguists on the subject have been determined. The study consists of three parts. Inpart I, information about the life of Yakup Kadri Karaosmanoğlu, his literary personality and works, which include“Sodom ve Gomore”, on which the study has been carried out, is given. Inpart II, the definiton of wordgroups, theirfeaturesand how they were discussed in various written sources have been studied. Inpart III, word groups in the work of“Sodom ve Gomore”have been classified. Inthissection, words forming the word group shavebeen written in bold, page and line number shavebeen shown in parantheses. Numbering is based on when the enclosed text. The topic how much the authorused word groups, and how this use affected his writing style has been shown in the conclusion section.