Türkiye'de yerel yönetimlerin çocuklara yönelik politikaları: Kütahya örneği
Policies of local governments for children in Turkey: The Example of Kütahya
  1. Tez No: 652489
  2. Yazar: HATİCE AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Hakları, Belediye, Kent Konseyi, Kütahya, Child Rights, Municipality, City Council, Kutahya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yerel yönetimlerin, politikalarını uygulama imkânı buldukları kentlerin çocuklar için daha yaşanabilir olması konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu çalışmaların, merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından belirlenen hedeflere uygun olarak gerçekleştirilmesi beklenir. Ancak çocuklar, kamunun sorumluluğunda olan hizmetlerden yeterli düzeyde ve eşit koşullarda faydalanamamaktadır. Mevzuatta ve uygulanan politikalarda belirli eksikliklerin olduğu görülmektedir. Bu durum, geleceğin teminatı olan çocukların, sahip oldukları hakları kullanmaları için gerekli olan koşulların oluşmasını engellemektedir. Çocukların eğitimli, sağlıklı, sosyoekonomik güvenceye sahip ve mutlu bireyler olması yerel yönetimlerin de sorumluluğundadır. Dolayısıyla gerek belediyeler gerek kent konseyleri, çocukların ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve taleplerinin dikkate alınmasında rol oynamaktadır. Bunun sebebi, çocukların yerel düzeyde karar alıcı ve uygulayıcı mekanizmalar içinde bulunması gerekliliğidir. Söz konusu gerekliliğin gerçekleşmesi, kent konseylerinin varlık amacına uygun yönetim yapısını ve iş birliğini ortaya koyacaktır. Bu çalışma, çocuk haklarını politikaların ayrılmaz bir parçası hâline getirmek için yerel yönetim düzeyinde gerçekleştirilen uygulamaları ele almaktadır. Bu kapsamda, Kütahya'da, belediyenin ve kent konseyinin çocuk haklarına ve çocukların iyi olma hâline yönelik çalışmaları irdelenmektedir. Değerlendirilen faaliyetler, sadece çocuklar için yapılan çalışmaları değil, aynı zamanda planlama, kaynak kullanımı, veri toplama ve kapasite geliştirme gibi tercihleri de içermektedir.
Özet (Çeviri)
Efforts are made by local governments so that the cities governed by their policies become more livable for children. Such efforts are expected to follow a due course towards the targets set by the central government and the local governments. However, children are unable to benefit adequately and equally from the services offered by the public sector. Certain deficits have been observed in the legislation and governing policies. This prevents the formation of the conditions required for children to exercise their rights as the builders of the future. It rests with the local governments as well to ensure that children grow to become educated, healthy, socioeconomically sound, and happy individuals. Therefore, both municipalities and city councils serve a function in identifying children's needs and taking their demands into account. This is because of the necessity to involve children in the decision-making and executive mechanisms at local level. The fulfilment of such necessity will put forward a management structure and cooperation that fits into the reason for the presence of city councils. This paper discusses the applications practiced at the level of local governments in order to make sure that child rights are permanently integrated into policies. In that scope, an analysis is made of the work performed by Kutahya municipality and city council regarding child rights and wellness of children. The activities under review include not only the work aimed at children but also such preferences as planning, resource utilization, data collection and capacity development.