Değer ilişkisi ve kurumsal yönetim: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama
Value relevance and corporate governance: An application on Borsa Istanbul
- Tez No: 652490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değer İlişkisi, Kurumsal Yönetim, Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi, Panel Veri Analizi, Value Relevance, Corporate Governance, Borsa Istanbul Corporate Governance Index, Panel Data Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi'nde yer alan şirketlerin pay getirilerini etkileyen hisse başına kazanç, net varlık değeri ve kurumsal yönetim unsurları ile ilgili değer ilişkisini incelemektedir. Çalışmanın veri seti, 2019 yılı içinde Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi'nde işlem gören 28 şirketin 2008-2018 yılları arasındaki verilerinden oluşmaktadır. Çalışma için üç temel model belirlenmiş ve modeller panel veri analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, hisse başına kar, yönetim kurulu hacminin karesi ve yönetim kurulu bağımsız üye oranı değişkenleri pay fiyatı üzerinde pozitif, yönetim kurulu başkan cinsiyeti ise negatif etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between earnings per share, net asset value, and corporate governance variable that affect the stock returns of companies included in the Borsa Istanbul Corporate Governance Index. The study data the data of 28 companies that were traded in 2019 on the Borsa Istanbul Corporate Governance Index between 2008 and 2018. Three models were determined for the study and these models were examined by panel data analysis. According to the findings that were obtained from the study, there was a statistically significant relationship between earnings per share, the square of the volume of the board of directors, the gender of the chairman of the board, the ratio of independent member, and the stock price.