Temettuat ve nüfus kayıtlarına göre Konya eyaleti Akşehir sancağı Monas, Dipi, Atsız, Elfiras, Reis, İlyaslar, Kocaş, Silind, Milyas, Akaid, Bozlağan, Gedil karyeleri sosyo-ekonomik durumu
According to temettuat and population records, Konya province Akşehir banner Monas, Dipi, Atsız, Elfiras, Reis, İlyaslar, Kocaş, Silind, Milyas, Akaid, Bozlağan, Gedil karyeleri socio-economic status
- Tez No: 652501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI MURAT ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Konya, Akşehir, Sosyal ve Ekonomik Durum, Vergi, Konya, Akşehir, Social and Economic Situation, Tax
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Osmanlı Devleti için topraktan ve hayvancılıktan elde ettiği gelir, kuruluşundan itibaren çok büyük öneme sahip olmuştur. Tanzimat Fermanı sonrasında var olan düzende bir iyileştirme amacıyla temettuat defteri kayıtları oluşturulmaya başlanmış ve muhassıllar aracılığıyla ülkenin çeşitli yerlerinde kayıtlar tutulmaya başlanmıştır. Bu çalışmamızda Konya eyaletine bağlı Akşehir kazasında bulunan Monas, Milyas, Koçaş, Gedil, Bozlağan, Akaid, Silind, Atsız, Dipi, Reis, İlyaslar, Elfiras karyelerinin, 19. yy. temettuat defteri kayıtları dahilinde sosyal ve ekonomik durumlarını inceledik. Çalışmaya konu olan karyelerin, temettuat defteri kayıtlarına Başbakanlık Osmanlı Arşivinden ulaşarak, bu defterlerin içerisinde bulunan; karyelerdeki hane reislerine, mal ve mülklerine, vermiş oldukları vergilere kadar birçok bilgi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The income from soil and livestock for the Ottoman Empire has been of great importance since its inception. After the Tanzimat Edict, temettuat book records were created for an improvement in the existing order and records were kept in various parts of the country through their counterparts. In this study, Monas, Milyas, Koçaş, Gedil, Bozlağan, Akaid, Silind, Atsiz, Dipi, Reis, Ilyas, Elfiras karye, 19. yy. we examined their social and economic status within the temettuat book records. The records of the cots subject to the study, the records of the temettuat book, reached from the Ottoman Archive of the Prime Minister's Office, contained in these books; household chiefs in the profits, their property and property, the taxes they have given a lot of information are presented.