Kur'an-ı Kerim'de C-H-L kökünün semantik analizi
The analysis of C-H-L root in the al-Qur'an al-Kerîm
- Tez No: 652576
 - Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ALBAYRAK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Kur'an, Semantik, Anlam, Söylem, Bağlam, Qur'an, Semantic, Meaning, Discourse, Context
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 179
Özet
Çalışma, giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde c-h-l kökünün anlam alanı ele alınmaktadır. Klasik Arapça sözlükler temel alınarak, gerektikçe modern sözlükler, hadisler, garîbü'l-Kur'an kitaplarından da yararlanılarak kelimenin hangi manalarda kullanıldığına yer verilmiştir. Bu bağlamda kelimenin eş/ yakın ve zıt anlamları da tespit edilip tüm anlamları özetlenmiştir. Buna göre kelimenin özünde“doğal eğilimlerin terbiye edilmemesi, eğitilmemesi durumunda ortaya çıkan davranış”anlamının bulunduğu tespit edilmiştir. İkinci bölümde Kur'an'ı Kerim'de c-h-l kökünün geçtiği ayetler art zamanlı ve bağlam, tarih ve olay örüntüsü dikkate alınarak hazırlanmıştır. Ayetlerdeki manalardan hareketle insanlardaki zaafların alışkanlığa dönüştüğü ve bu sebeple onların hatalı davrandıkları görülmüştür. Bu hatalara Kur'an'da“cehl”denilmiştir. Mekkî surelerde bu hataların daha çok inatçılık, ahlaksızlık ve tutarsızlık, Medenî surelerde ise sorumsuzluk, zan ve aşırılık olarak ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu çalışmayla hem Kur'an söyleminde kelimenin geçtiği süreç ve Kur'an'ın öngördüğü insan profili, hem de kavram incelemesinin Kur'an'ı anlamak noktasındaki katkısı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consist of introduction, two main chapter and conclusion. First chapter handles the semantic field of c-h-l root. It includes different uses of the Word based on classic Arabic lexicons with the benefit of books and modern dictionaires, hadiths, garîbu'l-Qur'an (foreign vocabulary) books when needed. In this regard similar and opposite meanings of the Word have been detected and those meanings have been summarised. According to this, the meaning of“behavior when natural trends are not taught or trained”has been detected among the meaning of the word. In the second chapter; the Qur'anic verses including c-h-l roots have been prepared diachronicly and based on context, history and storyline. Based on the meanings of the ayahs, weakness of the people turn into their habits and therefore they seem doing wrong. These mistakes are called“cehl”in the Qur'an. In Meccan ayahs these mistakes demonstrated more like stubbornness, immorality, inconsistincy; on the other hand in Madinan ayahs they show up like irresponsibility, suspicion and extremisim. This thesis reveals both; the evolving process of the root c-h-l in Qur'an's speech and profile of the person specified by the Qur'an and also the concept researches' contribition to understanding Qur'an.