Beş faktör kişilik özelliklerinin iç girişimcilik üzerine etkisinde sosyal sermayenin aracılık rolü
The mediating role of social capital in the effect of five factor personality traits on internal entrepreneurship
  1. Tez No: 652577
  2. Yazar: GÜL ÇIKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAZLUM ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik özellikleri, iç girişimcilik, sosyal sermaye, Five factors personality traits, internal entrepreneurship, social capital
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmada beş faktör kişilik özelliklerinin içgirişimcilik üzerine etkisinde sosyal sermayenin aracılık rolü araştırılmıştır. Bu bağlamda Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren büyük ölçekli tekstil işletmelerindeki 607 çalışana kişilik özelikleri, iç girişimcilik ve sosyal sermayelerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşan 86 soruluk anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı eklentisi PROCESS Makro kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde beş faktör kişilik özelliklerinin dışa dönüklük, uyumluluk, deneyime açıklık ve sorumluluk boyutlarının iç girişimcilik ve sosyal sermayeyi pozitif yönlü ve anlamlı etkilediği, nevrotiklik boyutunun ise iç girişimcilik ve sosyal sermayeyi negatif yönde anlamlı etkilediği görülmüştür. Ayrıca beş faktör kişilik özelliklerinin dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, nevrotiklik, deneyime açıklık alt boyutlarının iç girişimciliğe etkisinde sosyal sermayenin aracılık rolü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of social capital in the effect of five-factor personality traits on internal entrepreneurship is investigated. In this context, a questionnaire with 86 questions, which includes questions about measuring personality traits, internal entrepreneurship and social capital, was applied to 607 employees in large-scale textile enterprises operating in Gaziantep Organized Industrial Zone. The data obtained were analyzed using the SPSS program plugin PROCESS Macro. As a result of the analyses, it was observed that the extroversion, compatibility, openness to experience and responsibility dimensions of the five-factor personality traits affect internal entrepreneurship and social capital positively and significantly. In addition, five factor personality traits were determined to have an intermediary role of the social capital the sub dimensions of which are extroversion, compatibility, responsibility, neuroticism and openness to experience on the effect of internal entrepreneurship.