Hastane işletmelerinde maliyet analizi: İstanbul ili özel hastane örneği
Cost analysis in hospital enterprises: Special hospital example in Istanbul
- Tez No: 652601
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Birim Maliyeti, Gider, Hastane, Maliyet, Maliyet Analizi, Sağlık, Unit Cost, Expense, Hospital, Cost, Cost Analysis, Health
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tüm işletmeler de olduğu gibi hizmet işletmelerinde de maliyet analizi önemli bir yere sahiptir. Sağlık işletmeleri için en önemli amaç, mevcut girdiler ile maksimum düzeyde hizmetin üretilebilmesi ve mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılabilmesidir. Sağlık kurumlarında hizmetin devamlılığı açısından maliyetlerin belirlenmesi önemlidir. Hastanelerde karmaşık bir hizmet üretimi söz konusudur ve maliyetlerin hesaplanması ve bir hastanın maliyetinin belirlenmesi yöneticiler açısından önemlidir. Hastane yöneticilerinin bu bilgilere sahip olması daha doğru kararlar vermesine yardımcı olmaktadır. Hastanelerde gerçekleştirilen maliyet analizi çalışmaları incelendiğinde çalışmaların genelde kamu, devlet ya da özel hastanelerin sadece bir biriminde gerçekleştirildiği görülmektedir. Literatürde son yıllarda özel hastanelerde yapılan çalışmaların sınırlı olduğu tespit edilmiştir. İstanbul ilinde ise, özel hastanelerde tüm birimleri kapsayan ve bu alanda yapılan çalışma sınırlıdır. Bu nedenle araştırmanın İstanbul ilinde Özel X Hastanesi'nde yapılması tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cost analysis has an important place in service businesses as in all businesses. The most important goal for healthcare enterprises is to be able to produce maximum level of services with the available inputs and to use the available resources effectively and efficiently. It is important to determine costs in terms of continuity of service in health institutions. There is a complex production of services in hospitals and it is important for managers to calculate costs and determine the cost of a patient. Having this information helps hospital managers make more accurate decisions. When the cost analysis studies conducted in hospitals are examined, it is seen that the studies are generally performed only in one unit public, public or private hospitals. In the literature, it has been determined that the studies conducted in private hospitals in recent years are limited. Studies covering all units in private hospitals in Istanbul in this area are limited. For this reason, it was preferred to conduct the research at the Private X Hospital in Istanbul.