Political economy of Turkish agriculture policy within the framework of European Union common agriculture policy
Avrupa Birliği ortak tarım politikası kapsamında Türk tarım politikasının ekonomi politiği
- Tez No: 652663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ONURSAL BEŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Şeker politikası, 4634 sayılı şeker kanunu, Türk tarım politikası, Şeker fabrikaları, Şeker pancarı, Ortak tarım politikası
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Tarım, Türkiye'nin gerek coğrafik konumu gerekse de kırsal kalkınması için ayrıcalıklı politikalarından biridir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında kendine yeterlilik üzerine oluşturulan politikalar, son yıllarda ithalat odaklı bir perspektife dönüşmüştür. Bu sebeple 1923 yılından 2000'li yıllara kadar hükümetler bazında Türkiye'nin genel tarım politikası işlenmiştir. Tarımın devlet politikasından ziyade hükümet politikası olması, sürdürülebilirlikten uzak bir durum ortaya koymaktadır. Diğer taraftan 2000'li yıllar Türkiye'nin temel tarım ürünlerinden biri olan şeker pancarı için köklü reformlar getirmiştir. 2000 yılında Özelleştirme kapsamına alınmış, 19 Nisan 2001 tarihinde ise 4634 sayılı şeker kanunu yürürlüğe girmiş ve 6747 sayılı kanun yürürlükten kalkmıştır. 4634 sayılı şeker kanunu birçok değişikliği beraberinde getirmiştir. Şeker üretimine kota getirilmiş, serbest piyasa oluşturulması için önemli kararlar verilmiş ve bu sebeple şeker fabrikalarının özelleştirme sürecine kapı aralanmıştır. Ayrıca şeker pancarından elde edilen şekere alternatif olarak endüstriyel alanda kullanılan nişasta bazlı şekere de kota getirilmiştir. Bu uygulama ilk defa ilgili kanunun yürürlüğe girmiştir. Türkiye'nin stratejik öneme sahip tarımsal ürünü olan şeker pancarına getirilen bu reform, sektörün tüm paydaşlarını etkilemiştir Özelleştirme ve kanun değişikliği, Türkiye'nin şeker sektörünü bir çatıda toplayan kamu kurumu Türkiye Şeker Fabrikalar A.Ş'nin üretim miktarlarını düşürmüş, çiftçilerin üretimden vazgeçmelerine sebep olmuş, şeker ithalatı yıllar içinde artmıştır. Ayrıca endüstride kullanılan şeker için kota getirilmesi gıda güvenliği endişelerini de beraberinde getirmiştir. Bu çalışma 4634 sayılı şeker kanunun ve özelleştirme sürecinin politik ekonomi açısından Türkiye'yi nasıl etkilediği sorusuna cevap aramaktadır. Çalışma aşamasında farklı methodlar kullanılmış; Türkiye Şeker Fabrikalar A.Ş'nin yıllık raporları analiz edilmiş, ayrıca saha çalışması kapsamında sektör temsilcileri ile görüşülmüştür. Üretim etkisi, işgücü, ithalat, kooperatifçilik, gıda güvenliği, şeker kurumunun kapatılması gibi konularda taraflar ortak düşünceler ortaya koymuş, özelleştirmeden ziyade devlet müdahelesinin gerekli olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca; Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası'nda izlediği öncelikli yerli üretici ve yerli pazar stratejisi ve 2017 yılında kaldırılan şeker kotaları sonrası üretim ve ihracat grafiğinde artan ivme Türkiye için esaslı bir örnek teşkil edebileceği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Some of the privileged policies of Turkey have been regarding agriculture, not only in terms of its geographic position, but also for its rural development. The first policies of the Republic of Turkey focused on self-sufficiency; however; they were later based on the aspect of import. For this reason, the general framework of Turkey has been handled by specific governments from 1923 to 2000. The fact that agriculture is a government policy rather than a state policy hampers sustainability. On the other hand, there were some radical reforms on sugar beet, which is the main agricultural product of Turkey. Sugar beet was included the privatization process in 2000 and the sugar law no. 4634 dated April 19th, 2001 was adopted; so, the law no. 6747 was abolished. The sugar law no. 4634 brought along many changes. A sugar production quota was introduced, and important decisions were made to create a free market, opening the door to privatization for sugar factories. In addition to sugar obtained from sugar beet, a quota was introduced to starch-based sugar used in the industrial field as well. This was put into effect with the relevant law for the first time. This reform on sugar beet, a strategically crucial agricultural product of Turkey, has affected all stakeholders of the sector. Privatization and sugar law decreased the production of Turkey Sugar Factories Corporation (TŞFAŞ), which is the head of the sugar sector in Turkey. Then, farmers left production and sugar import has been increasing year by year. Also, the new law brought some rules for industrial sugar, which brought along concerns regarding food security. This study aimed to seek the political-economic effects of the sugar law no. 4634 and the privatization process using several methods. Annual reports of TŞFAŞ were analyzed and sector representatives were met. Effect of production, labor force, import, cooperation, food security, and closing of sugar institutions were discussed. Common ground was reached, and it was ensued that government intervention was needed rather than privatization. Also, European Union Common Agriculture Policy may be an essential example for Turkey for their focus on the domestic producer and the domestic market. It is concluded that, ending sugar quotas in 2017 and increasing the graph in production and export can be the main reasons. Keywords; Sugar policy, 4634 numbered sugar law, Turkish agriculture policy, Sugar factories, Sugar beet, Common agriculture policy