Vergileme politikalarının oluşumu üzerine bir çözümleme çerçevesi ve Türkiye
The analytic framework on making of the politic taxation and Turkey
  1. Tez No: 146705
  2. Yazar: YAKUP KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZETTİN ÖNDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergileme Politikası, Vergileme Politikasının Oluşumu, Vergilemenin Siyasal İktisadı, Sosyal Seçim ve Vergileme, Vergileme. m, Politics of Taxation, Making of The Politics of Taxation, Political Economy of Taxation, Collective Choice and Taxation, Taxation. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZET Bu tezde vergileme politikalarının oluşumu açıklanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla önce iktisat yazınında vergileme politikaları üzerine yapılan çalışmalar gözden geçirilmiş daha sonra ise vergileme politikalarının oluşumu ve gelişimi üzerine bu çalışmaya özgü bir çözümleme çerçevesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu çözümleme çerçevesinden hareketle de ana hatlarıyla Türkiye'de vergileme politikalarının oluşumu ve gelişimi açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, Türkiye'de vergileme politikalarının, tarihsel ve toplumsal bir kurum olarak, gerek şekil ve gerekse siyasal, sosyal, hukuksal ve iktisadi özellikleri itibariyle toplumsal sistemin yapı ve işleyişindeki değişmelerle birlikte, toplumsal güç dengeleri içinde oluştuğu ve geliştiği görülmüştür. Başka bir ifadeyle tarihi gelişim süreci içinde zaman zaman farklı vergileme politikası yeğlemeleri öne çıksa da, Türkiye'de vergileme politikaları daima toplumun güçlü kesimlerinin çıkarları doğrultusunda belirlenmiş ve uygulanmıştır. Bunu, kriz dönemleri hariç, başlangıçta toplumun en güçlü kesimi olan tarım kesiminin dolaysız vergilerin kapsamından çıkarılması ve daha sonra da gittikçe güç kazanan sermaye sınıfının çıkarlarının vergileme politikalarına hakim olması kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the main aim is to explain the making of politics of taxation. Therefore firstly, the studies on the politics of taxation in the economics literature have been reviewed. Then it has been endeavoured to be constituted an analytic framework that is peculiar to this thesis on the formation and progress of the politics of taxation. Based on this analytic framework, similarly it has been worked to be mainly explained the formation and progress of the politics of taxation in Turkey. It has been fairly understood that the politics of taxation in Turkey as a historical and social institute, concerning with their both form and political, social, legal, and economic characteristics, has made up and developed with changes on the structure and the operating of the social system, and in the balances of the social powers. Obviously, even though the different preferences on politics of taxation bring out in the historical process at times, the politics of taxation has been always choiced and implemented regarding the interests of powerful section of the social in Turkey. It has been proved by the fact that the agriculture section which is the strongest one of the social was excluded from the extent of the direct taxes. Then, the fact that the interests of the capitalist class getting more and more powerful have dominonted on the politics of taxation confirms this idea.