Sayısal uydu verileri yardımıyla arazi kullanım haritaları hazırlamasının Doğu Akdeniz kıyı örneğinde araştırılması
  1. Tez No: 65267
  2. Yazar: HASAN VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. URAL DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Kullanımı, CORİNE, LANDSAT TM, Land Use, CORINE, LANDSAT TM II
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Sayısal Uydu Verileri Yardımıyla Arazi Kullanım Haritaları Hazırlamasının Doğu Akdeniz Kıyı Örneğinde Araştırılması Hasan VURAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ural DİNÇ Yıl: 1998 Sayfa: 110 Jüri : Prof. Dr. Suat ŞENOL : Prof. Dr. Selim KAPUR Bu çalışmada Doğu Akdeniz Kıyı Bölgesine (Mersin ve çevresi 60x60 km.) ait yerel ayrı gücü 30x30 m. olan Landsat TM uydu verilerinin 3.,4. ve 5. Band kombinasyonlarından yararlanarak Mersin ve çevresinin (60x60 km.) CORINE (Coordination of Information on the Environment) programı çerçevesinde arazi kullanım haritası çıkarılmıştır. Bu amaçla alanın 3.,4. ve S. band kombinasyonundan zenginleştirilmiş ve unsupervised görüntüler elde edilmiştir. Bununla birlikte çeşitli arazi örtü tiplerini görebilmek amacıyla unsupervised görüntüyü arazide kontrol edebilmek için 1:25.000 ölçekli (5x5 km.) 10 adet test alam seçilmiş olup sınıflandırılmış görüntü, büyük oranda benzerlik göstermiştir. Çalışma alanında deniz, baraj gölü, lagün, kumsal, tahıl-mera, narenciye, orman, çeşitli orman ağaçlan, dereler ve dere yatakları, kışlı arazi, sarp çıplak arazi olmak üzere 11 çeşit arazi kullanımı tespit edilmiş olup, çalışma alanının CORINE arazi kullanımı programı alanda kullanım haritaları hazırlanmıştır. Sonuç olarak zenginleştirilmiş görüntü, un supervised görüntü ve arazi kontrolleri bir arada kullanılarak orta ölçekte şimdiki arazi kullanım haritalarının başarıyla hazırlanabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Utilization of Digital Satellite Images on the Preparation of Land Use Maps; East Mediterranean Case Hasan VURAL DEPARTMENT OF SOILS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ural DİNÇ Year: 1998 Pages: 110 Jury : Prof. Dr. Suat ŞENOL : Prof. Dr. Seiim KAPUR For the produce of land cover maps of Mersin region (East Mediterranean) occording to the CORINE methodology LANDSAT TM bands 3. (Red) 4. (IR) and 5 (IR) were used in lhis study. Image Enhancement and Unsupervised classification of the selected test areas were produced to determine the existing land use pattern using these three band combinations. In order to determine the ground throuth 10 test areas were selected on the 1:25.000 scaled enhanced images. Field trials indicated mat, classified images high/ correlated with the land cover types of the study area. Different Land use classes including sea, beach, cereal, citrus, forest, various forest tree, magius, river bed, stony areas and bare lands were determined and Land use maps were compiled occording to the CORINE medodology. Results revealed that combination of unsupervised and enchanced images both were very usefull to produce Land cover maps at medium scale.