GAP bölgesi Fırat Havzası (GAPBFH) topraklarının veri tabanının oluşturulması ve genel özellikleri
The data bank of Fırat basin soils of the GAP region and their commond properties
- Tez No: 65273
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soil of GAP Region, Soil Data bank
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ill öz Bu çalışmada GAP Bölgesi Fırat Havzası (GÂPBFH) topraklarının fiziksel, kimyasal ve morfolojik özelliklerin bilgisayara veri bankası oluşturulması, toprakların genel özelliklerinin ve birbiri ile İlişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Detaylı toprak etüd ve haritalama çalışmalarından sağlanan veriler, Excel 7.0 yazılımında oluşturulan veri kayıt formuna kayıt edilmiştir. Dana sonra bu verilerin korelasyonu araştırılmıştır. Elde edilen korelasyon grafikleri, söz konusu ovalar İçin tek tek ve ĞAPBFH geneli İçin yorumlanmıştır. Korelasyon grafiklerinin yorumlanması sonucu, ĞAPBFH topraklarında üst toprak tekstürünün %74Hinün C (kÜ) olduğu ve %30.7'sİnin vertisol ordosunda tanımlandığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışma alanında toprakların %42.2'sİnde calcic, %1 7.2 'sinde petrocalcic ve %4ü.5'İnde cambic horizon olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler GAP bölgesi toprakları, Toprak veri bankası.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The aim of study was to establish a data bank which involves the Fırat Basin Plain soils physical, chemical and morphological properties lor sustaining the potential agricultural productivity of these lertİİe soils. For this purpose the sou survey reports accomplished before by the Department of Soli Science, University of Çukurova were put into Excel software data record forms ibr correlation. Obtained correlation graphics of each plain and total of the study area interpreted those figures given below; 7.4% of the surface soil texture was C(ciay) thus, 30.7% of the soils were classified as vertisoL Moreover, soils' have 42.2% calcic, 17.2% petrocalck and 40.5% cambic horizons.