Ebeveyn tutumlarının okul öncesi dönemdeki 36-69 ay aralığında olan çocukların davranış problemlerine etkisi
The effect of parental attitude on the behavior problems of children within 36-69 months preschool
- Tez No: 652733
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ebeveyn tutumları, davranış problemleri, okul öncesi, Parenting attitudes, behavioral problems, preschool
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, ebeveyn tutumlarının okul öncesi dönemdeki 36-69 ay aralığında olan çocukların davranış problemlerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilindeki okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 36-69 ay aralığındaki 20 kız ve 28 erkek olmak üzere 48 çocuğun ebeveyni ve çocukların 6 öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada aileye ait bilgilerin toplanması için araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu, ebeveyn tutumlarını ölçmek için“Ebeveyn Tutumları Ölçeği (ETÖ)”, okul öncesi dönemdeki 36-69 ay arasındaki çocukların davranış problemlerini ölçmek için "Okul Öncesi Davranış Sorunları Tarama Ölçeği (OÖDSTÖ) ve öğretmenler hakkında bilgi toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, dağılımlar sunulmuştur. Verilerin normallik dağılımı için Kolmogorv-Simirnov testi kullanılmıştır. Dağılımı normal çıkan verilerin ikili karşılaştırmasında bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla gruba sahip değişkenler için ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Dağılımın normal çıkmadığı durumlarda ikili karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi, ikiden fazla kategoriye sahip değişkenlerde Kruskal Wallies testi kullanılmıştır. İki nicel verinin karşılaştırılmasında korelasyon testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda annelerin otoriter tutumlarının, babaların aşırı koruyucu tutumlarının yüksek olduğu ve Kız çocuğu olan babaların erkek çocuğu olan babalara göre, çocuklarına karşı daha fazla aşırı koruyucu tutum sergiledikleri saptanmıştır. Okul öncesi dönemdeki yaşları 36-47 ay arasında olan çocukların ebeveynlerinin daha çok otoriter tutum sergiledikleri ve eğitim seviyesi yüksek lisans ve üzeri olan ebeveynlerin izin verici tutumu benimsedikleri görülmüştür. Araştırmada sonucunda çocukların davranış problemleri incelendiğinde kavgacı/saldırgan olma alt boyutu, endişeli/ağlamaklı olmak alt boyutu ve hareketli/dikkatsiz olmak alt boyutları arasında pozitif yönde orta derecede anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ebeveyn tutumları alt boyutları kendi arasında ve çocukların davranış problemleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to investigate the effects of parental attitudes on behavioral problems of the children aged 36-69 months in the preschool period. The sample of the study consists of the parents of 48 children, 20 girls and 28 boys attending preschool institutions in Istanbul, between 36-69 months, and 6 teachers of the children. Parenting Attitude Scale (PAS) and Preschool Behavioral Problems Screening Scale (PBPSS) have been used to measure attitudes of the parents and the behavioral problems of the children aged 36-69 months in the preschool period. The demographic information form developed by the researcher has been used to collect information about parents and teachers. The data collection has been analyzed using the SPSS 26 program. Descriptive statistics and distributions are presented in the evaluation of the data. KolmogorovSmirnov test has been used for the normality distribution of the data. An Independent sample t-test has been used for pairwise comparison, and a one-way analysis of variance has been used for variables with more than two groups in the normal distribution of the data. The Mann Whitney U test has been used in pairwise comparisons, and the Kruskal Wallies test has been used for variables with more than two categories for the non-normal distribution. The correlation test has been used to compare two quantitative data. As a result of the analysis, the authoritarian attitudes of the mothers and the overprotective attitudes of the fathers were found to be high and the fathers were found to be more overprotective towards daughters compared to sons. The parents of the children between the ages of 36-47 months in the preschool period were observed to be more authoritarian. The parents with a master's degree and above were observed to adopt a permissive attitude. The result of the study reveals the positive correlation among Aggressiveness subdimension, Anxious-Weepy sub-dimension, and Hyperactive-Distractible subdimension. There is no statistically significant relationship between parenting attitudes and subdimensions and the behavioral problems of the children.