Sigorta yaptıran bireylerin tekâfül uygulamalarına yönelik bakış açıları
Perspectives on proposal practices of individuals who have insurance
  1. Tez No: 652859
  2. Yazar: İSHAK TURĞUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Tekâfül Sigortacılığı, Sigortacılık, Algı, Düzce, Takâfül Insurance, Insurance, Perception, Düzce
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Konvansiyonel sigortacılık sistemi, bilhassa Akdeniz merkezli olan ticaretin gelişmesiyle Avrupa'da görülmeye başlanmış ve İngiltere'de sanayi devrimi döneminde sistematik bir uygulama haline gelmiştir. Bununla birlikte zekât, vakıf, beytü'l-mal, lonca gibi müesseseler İslam ülkelerinde 19. yüzyıla kadar sigorta sistemine alternatif olarak görülmüştür. Ancak 20. yüzyılda sosyal hayat ve ekonomik şartların değişmesi ile beraber bu müesseselerin neredeyse tamamı işlevini yitirmiştir. İşlevinin yitirilmesiyle bu müesseseler, Fıkhî tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Sigorta sistemine alternatif olan müesseselerin etkisinin azalması, beraberinde bireyleri, uygun bir çıkış yolu aramaya itmiştir. Bu arayışların neticesinde“Tekâfül Sigortacılığı”kavramı ortaya çıkmıştır. Tekâfül sigorta, temelinde karşılıklı kefalet anlayışı bulunan bir modeldir. Bu model İslam hukukuna uygun bir model olarak sunulmuştur. Tekâfül sigortacılığı, Sudan, Malezya gibi ülkelerin öncülüğünde ortaya çıkarılmış bir model olup, günümüzde İslam ülkelerinde olduğu kadar Avrupa ülkelerinde de uygulanan alternatif bir sigorta modeli haline gelmiştir. Modelin Türkiye'de uygulanmaya başlanması ise ilk kez 2010 yılında Neova Sigorta şirketi ile başlamış ve bu süreç ciddi bir ivme ile gelişim ve büyüme göstermiştir. Yaşanan bu gelişim ve büyüme ile beraber, tekâfül sigortanın, kendisini destekler nitelikte olan ve uluslararası finansal sistemin yapısı içinde yer alan katılım finans sistemine dâhil edilmesinde büyük ölçüde etkili olmuştur. Bu etki ile beraber tekâfül sigorta sisteminin finansal bağlamdaki destekleyicisi rolünü üstlenmiştir. Bu çalışmada ortaya konulan iddia; İslam'ın, sigortacılık sistemine dair mülkiyet ile ilgili ilkelerini ortaya koymak ve İslamiyet'in sunduğu sigortacılık sistemi mevcut durumunda, kapitalist uygulamalara kıyasla insana huzur ortamı sağlama ve hayatını kolaylaştırma noktasında daha tutarlı ve daha yararlı sonuçlar doğurabileceğidir. Araştırmada tekâfül sigortacılığına dair ortaya konulan iddiaların doğruluğunu araştırmak için anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen sonuca göre; muvakkat dünya hayatında mülkiyetlerin, güvence altına alınması ve bütün şartların İslam hukukuna uygun bir model ile sağlanması anlayışı ortaya konulmuştur. Ebedi olan ahiret hayatını kazanmak gayesi ile bir emanetçi algısı güdülerek, mülkiyet hukukunu gözetecek bir şekilde İslam hukukunun ışığında, uygun bir sigorta sisteminin var olması gerektiği düşüncesinin ağır bastığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The conventional insurance system has started to be applied in Europe, especially with the development of the Mediterranean-based trade and it has become a systematic practice during the Industrial Revolution in England. However, institutions such as zakat, foundations (Wakf), beytü'l-mal (Treasury of İslamic State), craft guild (Trade Association) were seen as an alternative to the insurance system in Islamic countries until the 19th century. However, with the change in social life and economic conditions in the 20th century, almost all of these institutions lost their functions. With the loss of their functions, these institutions brought fiqh (İslamic Law) discussions with them. The decrease in the effects of the institutions that are alternative to the insurance system has pushed individuals to seek a suitable way out. As a result of these -attempts, the concept of“Tekâfül Insurance”has emerged. Takâfül insurance is a model based on mutual guarantee. This model is presented as a suitable model for Islamic law. Takâfül insurance is a model developed under the leadership of countries such as Sudan and Malaysia, today, it has become an alternative insurance model applied in European countries as well as in Islamic countries. The first model to be introduced in Turkey in 2010 began with Neova Insurance companies and this process has developed and grown with serious acceleration. With this development and growth, takâfül insurance, which supports itself and the participation in the structure of the international financial system has greatly influenced its inclusion in the financial system. With this effect, takâfül has assumed the supporting role of the insurance system in the financial context. The claim put forward in this study is to reveal the ownership principles of Islam regarding the insurance system - and to prove that insurance system offered by Islam, is more able to provide people with an atmosphere of peace and easier life compared to capitalist practices. A questionnaire method was used to collect data in the research. According to the result obtained with the applied survey method; in the temporary world life, the understanding of securing properties by providing all conditions with a model in accordance with Islamic law has been put forward. With the perception of a trustee in order to earn the eternal life of the hereafter, it was concluded that - an appropriate insurance system in the light of Islamic law, which respects property law, should exist.