Ölüm algısının bireydeki terapötik etkisi
Therapeutic effect of death concept in individual
- Tez No: 652881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölüm Anksiyetesi, Anlam Arayışı, Yas Süreci, Terapötik Etki, Death, Death Anxiety, Search for Meaning, Grief Process, Therapeutic Effect
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada ölüm algısının bireydeki terapötik etkisini araştırırken dünden bugüne ölüm hakkında kimler, neler söylemiş, hangi deneyimleri paylaşmış; ölüm, kimlerde, nasıl bir etki bırakmış sorularına cevap aranmıştır. Çalışma üç bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde kadim medeniyetlerin, İslam filozoflarının, mutasavvıfların ve psikologların ölüme dair yaptıkları tanımlama ve yorumlara yer verilmiştir. Ölüme karşı geliştirilen genel tutumlar özetlenerek geleneksel dünya ile modern dünyanın ölüme bakışları karşılaştırılmıştır. İkinci bölümde yakınlarının ölümüne tanıklık edenler üzerinde, bu durumun bıraktığı etkiler araştırılmış, sevdiklerinin kaybını yaşayanlardaki yas sürecine ve bu sürecin bireyde meydana getirdiği değişimlere değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise ölümcül hastalığa yakalanmak ya da ölümle burun buruna getiren kazalarla karşılaşmak suretiyle ölüme yakınlaşan bireylerin bu tecrübeleri sonrasındaki uyanış deneyimlerine ve ölüme dair değişen algılarına yer verilmiştir. İlgili bölümlerde, ölüm algısının birey üzerindeki etkilerine değinilmekle birlikte son bölümde ölümü algılama ve yorumlama durumuna göre kişide meydana gelen terapötik etkiler ayrıca belirtilmiştir. Yakınlarının ölümüne tanıklık ederek ölümle karşılaşan bireylerin ölüm algılarının, hayatı anlamlandırma noktasında daha fazla terapötik etkiye sahip olduğu ve bu kişilerin yaşamlarını daha verimli geçirmeye çalıştıkları, hayata karşı daha olumlu tutum içerisinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the therapeutic effect of the perception of death on individuals were investigated. Answers were sought to the questions of what the death is, what kind of experiences were shared about the death. The study consists of three parts. In the first part, the descriptions and comments of ancient civilizations, Islamic philosophers, Sufis and psychologists about death are given. The general attitudes developed on death are summarized and the view of the traditional world and the modern world towards death is compared. In the second part, the effects of this situation on those who witnessed the death of their relatives were investigated, and the mourning process of those who experienced the loss of their loved ones and the changes this process brought about on the individual were discussed. In the third part, the awakening experiences and changing perceptions of death after these experiences of individuals who got close to death by having a fatal disease or accident that brought them to death are included. While the effects of the perception of death on the individual are mentioned in the relevant sections, the therapeutic effects that occur on the individual according to the state of perception and interpretation of death are also specified in the last section. It has been observed that the perceptions of death of individuals who have encountered death by witnessing the death of their relatives have a more therapeutic effect in terms of making sense of life, and these people try to spend their lives more efficiently and have a more positive attitude towards life.