Aile Sağlığı Merkezinde verilen hizmetlerin hasta memnuniyetine göre incelenmesi: Sivas ili örneği
A research on the services provided at the family healt care centers according to patient satisfaction: The case of Sivas
  1. Tez No: 652902
  2. Yazar: SERAP AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sistemi, Aile Sağlığı Merkezi, Hasta Memnuniyeti, Healthcare System, Family Health Center, Patient Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, aile sağlığı merkezlerinin sunmuş olduğu sağlık hizmetleri hasta memnuniyeti açısından değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, çalışma; aile sağlığı merkezlerinden sağlık hizmeti alan hastaların, aile sağlığı merkezi uygulamasına ve bu hizmetlerden memnuniyet düzeylerine ilişkin algılarına odaklanılmıştır. Araştırmanın evrenini, aile sağlığı merkezi uygulanmasından Sivas ilinde yaşayan ve aile sağlığı merkezinden hizmet alan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada toplam 477 hastaya ulaşılmıştır. Araştırma verileri SPSS 17 paket programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, aile sağlığı merkezinden hizmet alan hastaların sosyo-demografik özelliklerine göre, aile sağlığı merkezi uygulamasına ilişkin algıları arasında genel olarak anlamlı farklılıklar olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların aile sağlığı merkezinde verilen hizmetlerden genel memnuniyet düzeylerinin ise çoğunluğunun memnun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, health services provided by family health centers were evaluated in terms of patient satisfaction. In this direction, through the study, it has been focused that the perceptions of patients who receive health services from family health centers, regarding family health center practice and their level of satisfaction with these services. The population of the study consists of individuals who receive service from the family health center and live in Sivas Province, which was determined as the pilot province in the implementation of family health center service. In the research, quantitative research method was used. A total of 477 patients were reached in this study. The research data were analyzed and interpreted in SPSS 17 package program. As a result of the study, it has been determined that there are no significant differences between the patients who received service from the family health center, in terms of their perceptions about family health center practice in the frame of their socio-demographic characteristics. Considering the general satisfaction level of the participants with the services provided in the family health center, it was concluded that most of them were satisfied.