Empirical analyses on convergence triggers in Africa, structural symmetry and transmission mechanisms in transition to the East African Monetary Union
Afrika'da yakınsamanın tetikleyicileri üzerine ampirik analiz, Doğu Afrika Parasal Birliğine geçişte yapısal simetri ve aktarım mekanizmaları
  1. Tez No: 652927
  2. Yazar: AWENG PETER MAJOK GARANG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ERKEKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yakınsama, Yakınsama Kulüpleri, Yapısal Korelasyonlar, Konjonktür dalgalanmaların eş zamanlılığı, Şokların aktarımı, Doğu Afrika Para Birliği, Convergence, Convergence Clubs, Structural Correlations, Business Cycles Synchronization, Transmission of Shocks, East Africa Monetary Union
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu tez, önerilen Doğu Afrika Para Birliği etrafındaki dinamiklere büyük vurgu yaparak birbiriyle ilişkili üç deneysel konuya odaklanmaktadır. İlk ampirik konu ile, oluşan çeşitli yakınsama kümelerini ve Doğu Afrika ülkelerinin birlik üyeliklerini açıklayarak, Afrika'daki yakınsamanın itici güçleri incelenmektedir. Çalışmada, Afrika'daki yakınsama kümeleri incelenip yakınsamanın itici güçlerini analiz etmek için derinlemesine bir ekonometrik yöntem (log t testi) ve panel veri modelleri kullanılarak bireysel heterojenlik ve geçiş yolları açıklanmaktadır. Çalışmanın sonuçları dört çekirdek yakınsama birliği kurar ve yakınsama süreçlerinde başlangıç koşullarının, insan sermayesinin ve kurumların önemini vurgulamaktadır. Böylelikle, özellikle Doğu Afrika'da hızla artan beşerî sermaye ve teknolojik ilerleme düzeyinin yönlendirdiği bütüncül bir gündemle, Afrika ülkelerinin özel koşullarına uygun, farklılaştırılmış kalkınma politikalarının benimsenmesinin gerekliliğine ilişkin öngörüler sunulmuştur. İkinci konu ile, önerilen Doğu Afrika Para Birliği (EAMU) konjonktür hareketlerinin eşzamanlılığı, yapısal çapraz korelasyonlar, spektral ayrıştırmalar ve bölgesel kümelenme açısından analiz edilmektedir. Bulgular öncelikle, döngüsel hareketlerin bölgedeki birçok kendine özgü, genel, tarihsel ve dış şokları yansıttığını göstermektedir. İkinci olarak, Güney Sudan ve Burundi dışında tüm ülkeler yapısal olarak birbiriyle ilişkili görünmektedir. Aynı zamanda çalışmanın sonuçları, Doğu Afrika Topluluğu (EAC) döngüleriyle Kenya ve Tanzanya'nınkiler arasındaki eşzamanlı ve ortak hareketlerin tesadüfi olarak aynı olduğu, EAC döngülerinin Burundi döngüleri ile aynı olmadığı gözlemlenmiştir. Ek olarak, spektral ayrışmaya göre Kenya döngülerinin tamamlanması 10 yıl, Tanzanya ve Ruanda'nınkinin tamamlanması ise 8 yıl sürüyor. Uganda ve Burundi döngüleri yaklaşık 5 yıl sürerken, Güney Sudan için döngüsel sıklık 3,3 yıla karşılık geliyor. Son olarak, ülkelerin kümeleme analizi sonuçları, Güney Sudan, Burundi ve Ruanda'nın bir grup, Kenya ve Tanzanya'nın diğerlerinden farklı bir grup oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Bölgesel risk paylaşımı ve ayarlama mekanizmalarına ilişkin politikalara öncelik vermenin yanı sıra EAMU protokolünde benimsenen yakınsama koşullarının uygulanmasını ve denetlenmesini sağlayan güvenilir bir kurumsal altyapı oluşturmaya ihtiyaç olduğu söylenebilir. Son konu ile kurulması önerilen Doğu Afrika Para Birliği'nin fizibilitesini incelemek üzere ampirik açıdan parasal aktarım mekanizmalarına (MTM'ler) odaklanılmıştır. Özellikle, Doğu Afrika ülkeleri panelinde karma ve kendine özgü petrol şoklarının nasıl iletildiğini ve daha küçük ülkelerin Kenya kaynaklı şoklara (bölgedeki en büyük ekonomi) Yapısal Vektör Otoregresif (SVAR) yöntemini kullanarak nasıl tepki verdiği incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, kısa dönem panel veri analizine göre; (i) hasıla açığı şokuna faiz oranının eşzamanlı tepkisi pozitiftir, (ii) enflasyon oranının çıktı açığı şokuna ani tepkisi negatiftir ve (iii) enflasyon oranının faiz oranı şokuna tepkisi negatiftir. Panel veri analizinin uzun dönemli tahminleri şunu göstermektedir: (i) Döviz kurunun çıktı açığı şokuna tepkisi negatiftir, (ii) enflasyon oranının çıktı açığı şokuna tepkisi negatiftir, (iii) faiz oranının kur şokuna tepkisi pozitiftir, (iv) döviz kuru şokuna enflasyon oranının tepkisi negatiftir ve (v) enflasyon oranının faiz oranı şokuna tepkisi negatiftir. Ek olarak, (a) Kenya döviz kurundaki yapısal şokun panel çıktı açığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadığı (b) Kenya döviz kurundaki yapısal bir şokun panel faiz oranını pozitif olarak ve panel enflasyon oranını negatif olarak etkilediği ve nihayet (c) panel çıktı açığı Kenya'nın faiz oranındaki standart bir pozitif yapısal şoka, negatif yönde yanıt verdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on three interrelated empirical themes with major emphasis on the dynamics around the proposed East African Monetary Union. The first empirical analysis examines the drivers of convergence in Africa, noting with interest, the various convergences clusters formed and the club memberships of East African countries. The study accounts for individual heterogeneity and transition paths using sophisticated econometric method (log t regression) and panel data models to examine convergence clubs and analyze the drivers of convergence in Africa. The results establish four core convergence clubs and highlight the importance of initial conditions, human capital and institutions in convergence processes. Thus, the study provides insights into the adoption of differentiated development policies consistent with specific conditions of African countries, with an integrational agenda driven by accelerated levels of human capital and technological progress especially in East Africa. The second topic explores the prospects of the proposed East African Monetary Union (EAMU) by analyzing business cycles synchronization, structural cross-correlations, spectral decomposition, and regional clusters. The findings firstly show that cyclical movements reflect various idiosyncratic, common, historical, and external shocks in the region. Secondly, all countries appear to be structurally correlated with each other except for South Sudan and Burundi. The results also observe that the contemporaneous comovements between the East African Community (EAC) cycles with those of Kenya and Tanzania are procyclical with coincidental path shift while the same EAC cycles appear to be acyclical with those of Burundi. Additionally, from the spectral decomposition, Kenyan cycles take 10 years to complete while those of Tanzania and Rwanda take 8 years. Ugandan and Burundian cycles take approximately 5 years while the cyclical frequency for South Sudan corresponds to 3.3 years. Finally, the cluster characterization of countries reveals that South Sudan, Burundi, and Rwanda form a group while Kenya, Uganda and Tanzania form a group distinct from the rest. The need to prioritize policies on regional risk-sharing and adjustment mechanisms and establish a credible institutional infrastructure that ensures surveillance and enforcement of convergence conditions adopted in the EAMU protocol is emphasized. The final empirical theme focuses on the monetary transmission mechanisms (MTMs) as an integral issue in studying the feasibility of the proposed East African Monetary Union. Specially, it's examined how composite and idiosyncratic shocks are transmitted across a panel of East African countries and how smaller countries respond to shocks originating from Kenya (the largest economy in the region) using the Panel Structural Vector Autoregressive (PSVAR) method. The findings reveal that in the panel short run: (i) The contemporaneous response of interest rate to output gap shock is positive, (ii) the immediate response of inflation rate to output gap shock is negative, and (iii) the response of inflation rate to interest rate shock is negative. The panel long run estimations exhibit that: (i) Response of exchange rate to output gap shock is negative, (ii) the response of inflation rate to output gap shock is negative, (iii) the response of interest rate to exchange rate shock is positive, (iv) the response of inflation rate to exchange rate shock is negative, and (v) the response of inflation rate to interest rate shock is negative. Additionally, (a) it's shown that structural shock in the exchange rate of Kenya does not seem to have considerable impact on the panel output gap, (b) a structural shock in the exchange rate of Kenya influences positively the panel interest rate, and negatively the panel inflation rate, and (c) panel output gap responds negatively to one standard positive structural shock in the interest rate of Kenya.