Aile içi ilişkilerde eş şiddetini etkileyen faktörler ve kadınların aile içi şiddet algısı 'Karaman ili örneği'
The affacting factors of spouse violence in family relations and the perception of violence for women in family 'a sample in Karaman province'
- Tez No: 653025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: aile, şiddet, aile içi şiddet, eş şiddeti, family, violence, domestic violence, spouse violence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Yapılmış olan çalışmanın temel amacı kadınların bakış açısı ile aile içi şiddet, kadınların gözünden aile içi ilişkilerde iletişimsizlik, eş şiddeti, şiddet türleri, şiddet döngüsü, şiddet algısı kavramları ele alınarak kadınlar ile bir çalışma gerçekleştirmektir. Bu amaçla 210 kadın ile anket çalışması ve şiddet mağduru olan 12 kadın ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Yapılan araştırmaya katılan kadınların büyük çoğunluğunun fiziksel şiddeti diğer şiddet türlerine göre daha net belirttikleri görülmektedir. Elde edilmiş olan bulgular ışığında şiddetin nedenlerine ilişkin çok çeşitli nedenler olduğu belirlenmiştir. Erkeğin kişilik yapısı, toplumun öğretileri, toplumun kadınlık ve erkeklik rollerine yüklediği anlamlar gibi birçok etmen karşımıza çıkmaktadır. Şiddete maruz kalma durumunda kadınların şiddeti yok sayma, şiddeti normalleştirme veya kabullenme gibi davranış kalıplarını benimsedikleri karşımıza çıkmaktadır. Aile içi ilişkilerde yaşanan şiddetten kadınlar kadar çocuklarda etkilenmektedir ve şiddet mağduru olan/ şiddete tanık olan çocuklar için şiddeti normalleştirme süreci gerçekleşmektedir. Şiddetin öğrenilmiş bir davranış olmasından dolayı şiddete maruz kalan veya tanık olan çocukların ilerleyen ilişkilerinde şiddetin bir tarafı olarak karşımıza çıkmasına aile içi şiddet ortam hazırlanmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilmiş olan bulgular ile aile içi ilişkilerde eş şiddetini önleme ve şiddetin nedenlerini ortaya koymak amacı ile değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to carry out a study through women perspective by considering the concepts of domestic violence from the perspective of women, communication in the family within the eyes of women, the concepts of peer violence, types of violence, cycle of violence, perception of violence. For this purpose, 210 women were interviewed and in-depth interviews were made with 12 women who were victims of violence. It is seen that the vast majority of women participating in the study stated physical and psychological violence more clearly than other types of violence. In the light of the data gathered, it is determined that there are various reasons related to the causes of violence. There are many factors such as the personality structure of the man, the teachings of the society, and the meanings that society places on the roles of femininity and masculinity. In the event of exposure to violence, we see that women adopt behavioral patterns such as ignoring violence, normalizing violence or accepting violence. Violence in family relations is affected by children as much as women, and the process of normalizing violence takes place for children who are victims/witnesses of violence. Since violence is a learned behavior, the environment of domestic violence is being prepared for children who are victims of violence or witnesses violence as a side of violence in their progressive relationships. With the data gathered within the scope of the research, evaluations were carried out to prevent spouse violence in family relationships and to reveal the causes of violence.