Pamuk elyaf karışımlarında tepki yüzeyleri ve tasarımları yöntemiyle süreç optimizasyonu
Process optimization in cotton fiber mixturers using response surface and designes
  1. Tez No: 65306
  2. Yazar: AYSUN SAĞBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIZVAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber and yarn quality relationships, Process optimization, Mixture Experiments. II
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ PAMUK ELYAF KARIŞIMLARINDA“ TEPKİ YÜZEYLERİ VE TASARIMLARI ”YÖNTEMİ İLE SÜREÇ OPTİMİZASYONU AYSUNSAGBAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yıl: 1997, Sayfa: 120 Jüri Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Prof. Dr. Alaettin SABANCI Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM İplik işletmelerinde nihai ürün olan ipliğin toplam maliyetinde hammadde, % 60 - 70 lik oranla en önemli maliyet faktörüdür ve büyük ölçüde ürün kalitesini belirler. Bu araştırmada; hammadde faktörü incelenmiş ve toplam iplik maliyetini minimize eden optimum karışım oranlan GINO paket programı ile tespit edilmiştir. Ayrıca; iplik mukavemeti, kopma uzaması, kopma işi, elyaf inceliği ve toplam iplik maliyeti gibi tepki değişkenleri için DesignExpert paket programı ile ayrı ayrı regresyon modelleri oluşturulmuştur. Araştırmada; Ege pamuğu kullanılmış olup, Manisa, Söke, Aydın roller gin pamukları test edilerek bu pamuklardan iplik üretilmiş ve üretilen ipliğin kalite özellikleri ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarının daha güvenilir olabilmesi için, elyaf ve iplik testleri tamamen bilgisayar sistemine bağlı modern cihazlarda yapılmıştır. Deney noktalarının tespitinde, istatistiksel deneysel tasarım tekniklerinden simplex centroid tasarım tekniği kullanılmıştır. Anahtar Kelimeleri: Lif ve İplik Kalite ilişkisi, Süreç optimizasyonu, Karışım deneyleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS PROCESS OPTIMIZATION IN COTTON FIBER MIXTURERS USING " RESPONSE SURFACES AND DESİGNES *? AYSUNSAGBAŞ DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇOKURO VA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Year. 1997, Pages: 120 Jury Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Prof. Dr. Alaettin SABANCI Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Primary raw material in yarn production is cotton and it has the largest share (60-70%) in the total cost of yarn. The aim of this study is to determine the optimum mixture rates of various cotton types so that the raw material cost is minimized. While achieving this aim, we have to make sure that certain quality parameters are set to the world-wide accepted standards based on the relationships between the fiber properties and the quality parameters of yarn. In this study, three cotton types grown in three cities in Ege region, namely Manisa, Aydm, and Söke are tested for their fiber properties prior to simulated production on the USTER Quickspin machine. A systematic experimental design procedure is used to determine the mixture rates of the fibers at which experiments would be run. Simplex centroid design with axial points and multiple replications is the most appropriate design for this study. All calculations are performed on software packages such as DesignExpert, GINO and Statistica.