Sadakat ve iş memnuniyetinin ölçülmesine yönelik istatistiksel bir model
- Tez No: 65305
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZVAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sadakat Düzeyi, Sadakat Unsurları, Örgütsel Analiz, Loyalty, Work Commitment Facts, Organizational Analysis
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde şirketler sürekli değişimin yaşandığı ve oyunun kurallarını rekabetin belirlediği bir ortamda faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu ortamda iyi bir performans elde edebilmenin kriteri olan esnek, hızlı ve akıllı hareket edebilmek için şirketler, kaynaklarım ve süreçlerini bu hedefler doğrultusunda yönetmelidirler. Şirketlerin yürüdükleri bu yolda en fazla değişkenliğe sahip ve en zor kontrol edilebilen parametre insan faktörüdür. Süreçler açısından müşteriyi, kaynaklar açısından da çalışanları temsil eden insan unsuru yüksek performansı hedefleyen şirketler için kritik faktördür. Bir şirketin başarısında büyük rolü olan insan faktörü ile ilgili değerlendirilmesi gereken temel konular ise sadakat ve motivasyon ile pazarın zorladığı esneklik, hız ve yaratıcılığı kurumun iş yapma tarzına dönüştürecek olan örgüt kültürüdür. Bu projede söz konusu kavramların ölçmeye dayalı olarak iyileştirilmesi ve yönetilmesi için istatistiksel bir model geliştirilmiştir. Büyük ölçekli bir firmada uygulanan amaca dönük tasarlanmış bir anketle elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Böylece yukarıda bahsedilen kavramlar sayısal olarak ifade edilmiş ve ölçülebilir duruma getirilmiştir. Bu yaklaşımla insan kaynakları politika ve stratejilerinin belirlenmesinde şirket yönetimine destek ve rehber olacak bütünsel bir model geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's corporations operate in an environment where constant change occurs and competition defines the name of the game. Since in these types of environments being flexible, moving fast and cleverness are necessary criterias for having the competitive edge, corperations should allocate their resources and processes towards these targets. Through this path, the parameter that changes constantly and the most difficult to control is human factor. The human factor that represents the customers and the workers in the aspect of process and resources respectively, is the critical factor for corporations that aim high performance standarts. Basic subjects that should be considered related to human factor which has an enormous effect in corporations' success are loyalty and motivation and the corporate culture which converts the creativeness and speed into corporations' way of doing business. In this study, a statistical model was developed for managing and enhancing the above mentioned concepts based on measuring. Data, obtained through a survey designed for a big scaled company, were analyzed with statistical methods. As a result above mentioned concepts converted into numerical and measureable formats. With this process an integrated model was developed as a guide and a supportive tool to corporations in defining human resources strategies and policies.